Дупнишки клуб по тенис на маса спечели 13 шампионски титли

Награждаването на шампионите при мъжете
  •  „Марек-Дигеста” завърши един от най-успешните сезони в историята си с 40 сребърни и бронзови медала от държавни и европейски първенства

Дупница винаги е бил град с големи традиции и доста успехи в областта на спорта. Цяла България знае за успехите на футболния „Марек”, а през последните 15 години волейболният „Марек Юнион-Ивкони” е един от най-добрите тимове в страната. В различни периоди тези отбори имат своите възходи и падения, което е съвсем нормално.

Стефан Димитров спечели златния медал, а Йоан Величков сребърния в индивидуалното първенство до 12 години.

Има и един друг, известен навсякъде, клуб от Дупница, който година след година показва постоянство и трупа медал след медал в богатата си витрина.
Това е един от най-старите отбори на територията на община Дупница, този по тенис на маса – „Марек-Дигеста”, който завърши един от най-успешните си сезони. Клубът, ръководен от доказан специалист и мениджър като Любомир Ганчев, завърши изминалата състезателна година с цели 13 шампионски титли на България и още 40 сребърни и бронзови медала от държавни и европейски първенства.
Тимът от Дупница винаги е бил синоним на успехи и през годините с него са се съобразявали всички, като този сезон не бе изключение.

Децата от „Марек-Дигеста” станаха шампиони отборно при 12-годишните.

При мъжете марекчани завоюваха шампионската титла във Висшата лига на България, постигайки огромен успех. Това бе и единственото липсващо отличие в претрупаната витрина на „Марек-Дигеста”. Отборът бе съставен от Петьо Кръстев, Кирил Попов, Константин Парапанов и Христо Христев.
Петьо Кръстев успя да спечели шампионската титла и в индивидуалното първенство при конкуренция от над 120 мъже. Заедно със съотборника си Кирил Попов пък станаха и шампиони на двойки. Друг представител на дупничани – Станислав Голованов, завоюва златото на смесени двойки, като към това добави и сребърен медал от индивидуалната надпревара.

Юношите старша възраст Радослав Котев и Божин Ангелов завоюваха златото при двойките.

Вторият мъжки отбор на „Марек-Дигеста, който бе съставен само от юноши, успя да стане първи във „В” група и така спечели промоция за втория ешелон.
Представянето на юношите старша възраст също бе повече от добро. Радослав Котев, Христо Христев, Божин Ангелов и Георги Гогов спечелиха вицешампионската титла на България отборно. Радослав Котев може да се похвали с най-силния си сезон и завоюва общо 7 медала от държавните първенства през сезона, като стана и шампион на страната индивидуално. Котев спечели още златен медал при двойките със съотборника си Божин Ангелов, спечели бронзов медал от смесените двойки и категорично взе още 3 медала от Националния турнир „Млад Олимпиец”.

Петьо Кръстев с шампионската титла при мъжете, която отборът завоюва.

Ради бе част и от националния отбор на България и представляваше страната ни на Балканското и Европейското първенство. На провелата се в Скопие Балканиада до 18 години дупничанинът спечели бронзовия медал в индивидуалното първенство. Именно благодарение на невероятните си успехи Котев бе предложен лично от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев да стане стипендиант към Министерството на младежта и спорта.

Шампионски ученически игри: Треньорът в „Марек-Дигеста” Емилия Ганчева (най-вляво) и преподавателят Поли Кишкина (най-вдясно) заедно с малките шампиони 

Същият отбор взе участие и в по-горната възрастова група – младежите до 21 години успяха да завоюват още 4 медала за дупнишкия клуб – бронзов медал отборно, както и трети места на Христо Христев в индивидуалната надпревара и на двойки и бронз на Котев при смесените двойки.
Състезателите на „Марек-Дигеста” наложиха тотална доминация и при момчетата до 12 години. Стефан Димитров и Йоан Величков се представиха по феноменален начин, завоювайки по категоричен начин всички възможни шампионски и вицешампионски титли на държавните първенства. Те станаха първи в България отборно момчета заедно със съотборника им Александър Българанов. Стефан взе златния медал на България индивидуално, а сребърният отиде за Йоан. Двамата в тандем пък станаха шампиони на двойки при момчетата. Нещо повече, Стефан покори върха и при смесените двойки, докато Йоан остана втори и в тази надпревара. На „Млад Олимпиец” двамата отвяха конкуренцията и отново си тръгнаха със златен и сребърен медал. С невероятните си успехи двете момчета от Дупница си заслужиха участието на Европейското първенство по тенис на маса за мини кадети, където защитиха честта на България по чудесен начин.

Във френския град Страсбург, където се проведе престижната надпревара, участие взеха деца от 34 държави. Стефан Димитров успя да се класира в основната схема на турнира след успешно преминаване през 4 квалификационни групи и завърши на 24-то място. Йоан Величков премина през 2 квалификационни групи, но отпадна в 3-тия кръг. Продължи участието си в утешителния турнир, в който записа нови 3 победи. Момчетата се представиха много добре, имайки предвид, че и за двамата това бе дебют на европейската сцена.
Други от възпитаниците на дупнишкия клуб по тенис на маса пък станаха шампиони на страната ни на финалите на Ученическите игри 5.-7. клас. Методи Методиев, Стефан Димитров и Мартин Стоянов показаха усвоеното от Любомир Ганчев, Веселин Георгиев и Емилия Ганчева от „Марек-Дигеста” и състезавайки се за СУ „Паисий Хилендарски” и своя преподавател там Поли Кишкина, станаха първи в България. Титлата е първа в историята на най-голямото дупнишко училище. В същата надпревара Стефан Димитров достигна и до третото място в индивидуалното първенство.
Всички тези успехи от най-малките възрастови групи до мъжкия отбор доказват за пореден път правилния начин, по който се работи в „Марек-Дигеста”. Клубът успява да доминира и да бъде един от лидерите в страната в тениса на маса, изпреварвайки съперници от много по-големи градове и по-богати отбори.
Бъдещето пред дупнишкия отбор изглежда повече от светло, като само времето ще покаже още колко титли ще бъдат прибавени към ставащата все по-пълна витрина с отличия…