Ford Puma: новата звезда сред малките?

FORD ПУСКА PUMA. Малкият кросоувър обаче не е наследникът на EcoSport. Puma ще бъде нещо като спортна алтернатива и ще се конкурира с Renault Captur и VW T-Cross. Името на модела е подходящо: през 90-те години на миналия век малко спортно Coupé носеше това име – Puma.Техническата база на Puma (както и преди) е Fiesta. С дължина от 4,19 метра кросоувърът обаче е с 14,5 сантиметра по-дълъг и с широчина от 1,80 метра с 6 сантиметра по-широк. Със своите 1,2 тона произвежданият в Румъния SUV не тежи повече от своя по-малък брат. Пазарният старт е през декември 2019 г., като AUTO BILD предполага, че цената ще започва от около 34 000 лв. (за Германия).

Базовата версия е с 16-цолови джанти, докато временната топверсия ST-Line (на снимките) е с 19-цолови. Освен това тя ще бъде единствената с допълнителни елементи на калниците в цвета на автомобила. По желание на клиента покривът може да бъде с различен цвят. Във вътрешното пространство Puma не крие роднинската си връзка с Fiesta – около 80 процента от кокпита са същите. Puma привлича клиенти със свободно конфигуриращия се дигитален кокпит с 12,3-инчов дисплей (опционален за ниво Titanium, сериен за ST-Line). Инфотейнмънт системата Sync3 при по-високото ниво на оборудване с гласови команди, Apple CarPlay и Android Auto ни е позната от други модели на Ford.

Докато във версията от снимките на ST-Line спортното впечатление се подчертава от червени декоративни шевове и декорации а ла карбон, при ниво на оборудване Titanium Ford залага по-скоро на комфорта. Арматурното табло е оборудвано с повърхност от дървен материал, а освен това тапицериите на седалките са с цип и могат да се свалят и подменят. Седейки вътре, положително впечатление ни направи по-високата с 6 см в сравнение с Fiesta позиция на седене. Предлаганото място отзад е съвсем прилично. Пространството за краката е наред, както и това за главите в стандартното изпълнение. Когато Puma е с опционалния панорамен покрив, за по-ръстовите пасажери става тясно. За сигурността се грижат голям брой асистиращи системи, като например адаптивен темпомат, базирана на облак система за предупреждение, която навреме съобщава за катастрофи и аварирали автомобили, асистент за аварийно спиране и система за предупреждение за напречно движещи се автомобили.

При задвижването Ford залага на технология за мек хибрид. Познатият ни 1-литров 3-цилиндров мотор е подпомаган при ниските обороти от задвижван от ремък стартер-генератор. Той превръща произведената от рекуперация енергия в ток, който се акумулира в 48-волтовия акумулатор. По този начин не само се намалява разходът на гориво, а за кратко се осигуряват допълнителни 16 к.с. и 50 нютонметра. В техническите характеристики на хибридната версия пише системна мощност 155 к.с. 3-цилиндровият EcoBoost двигател се предлага и без 48-волтовата бордова мрежа.

Тогава мощността на мотора е същата като във Fiesta – 125 к.с. Малко по-късно Puma ще се предлага и с дизелов мотор. Става дума за 1,5-литровия EcoBlue двигател, който също разполага със 125 к.с. Трите моторизации разполагат със система за изключване на цилиндрите и серийно са комбинирани с 6-степенна механична скоростна кутия. Ecoboost със 125 к.с. ще може да се комбинира по-късно и със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя. Изглежда конкурентите на Puma трябва да са нащрек.

ИЗВОД

Идеята на Ford да прибави към ръбестия EcoSport спортната Puma съвсем не е лоша. Мини-SUV-овете все пак са на мода. Динамичната визия и хитроумните идеи правят Puma още по-интересна.

Източник:autobild.bg