Благоевград съживява спомена за генерал Спас Георгиев, освободил града от турско робство

От няколко години Благоевград съживява спомена за генерал Спас Георгиев, освободил града от турско робство. Това разказа пред БТА д-р Кирил Алексиев – директор на Историческия музей в града. Генерал Спас Георгиев е много интересна личност, която дълго време беше неизвестна за нас в Благоевград, разказа историкът. Той е един от първите професионални офицери в Българската армия, с богат опит във военното дело. Произхожда от голяма фамилия, членове на която са едни от първите предприемачи в София. Участва в Балканската война, където ръководи част от Седма рилска дивизия, която част на 5 октомври 1912 година освобождава Горна Джумая (дн. Благоевград) от турско робство.


Спас Георгиев е и първият висш офицер, който влиза в Солун, и то преди гръцките войски, разказа още директорът на музея в Благоевград. Комендантът на града по това време пътува с влак до гръцките позиции, за да предаде Солун на гърците. Успехът на ген. Георгиев обаче остава във военната история на България.
Като царски офицер в годините 1944-1989 паметта за него е заличена. Информацията, с която разполага Регионалният исторически музей в Благоевград за личността на генерала, освободил града, е базирана до голяма степен на албум със снимки, който преди няколко години културната институция получава от внучката на Спас Георгиев – Руска Бъчварова. Архивът включва около 50 фотографии, достигнали до наше време.
“Когато говорихме с неговата внучка, която ни предаде архива, тя с болка споделяше, че самата тя е била свидетелка като малка как на майка й се е налагало да изгаря снимки от архива на Спас Георгиев, защото на тях е присъствал цар Борис или цар Фердинанд, били са такива снимки, които са можели да донесат много сериозни репресии от социалистическата власт”, разказа д-р Кирил Алексиев. Благодарение на архива обаче ние вече имаме образа му, лицето на този генерал, който всъщност е нашият освободител, посочи директорът на музея в Благоевград.
“Генерал Спас Георгиев, независимо от това, че ние имаме много малко информация за него, всъщност се оказва, че е бил изключителна личност. То личи и от неговите снимки, доста достолепно изглеждащ офицер. Нужно е да се направи всичко възможно, за да се засили този спомен за него”, отбеляза д-р Алексиев.
В един от големите квартали на града върху всички обновени сгради преди няколко години бяха изобразени велики българи, с което да се запази в съзнанието на хората жива паметта за тях. Един от тези видни мъже е генерал Спас Георгиев. Желанието на историци и културни дейци от града е този спомен да бъде съхранен и по друг начин. “Надявам се да успеем да направим и паметна плоча или паметен знак в негова чест, защото е немислимо 100 години по-късно ние да не почитаме човека, който ни е донесъл свободата”, каза директорът на музея в Благоевград.
Днес – 5 октомври, Благоевград чества своя празник – 107-ата годишнина от освобождението си от османско иго. Отбелязва се с решение на Общинския съвет от 29 юни 2012 г. във връзка с годишнина от освобождението (1912) на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония от османско иго и присъединяването им към България по време на Балканската война (1912-1913). Празникът се отбелязва по стар стил. България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени в Балкански съюз, започват война срещу Османската империя за освобождаването на християнското население в Македония и Одринско, останало по силата на Берлинския договор (13 юли 1878) в пределите на Османската империя. На 5 октомври 1912 г. части на 7-а Рилска дивизия освобождават Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония от османско иго.
Празникът на града бе отбелязан с редица прояви. Исторически преглед на бойните знамена, въоръжение и униформи представиха Национално дружество “Традиция”. Жителите и гостите на Благоевград видяха униформи и знамена на Българската армия за периода от 1876 г. до 1944 година, разказа историкът д-р Кирил Алексиев. Те бяха представени от членове на дружеството от цяла България. Клубът от Стара Загора показа точно копие на Самарското знаме, а Пиринският край бе представен от местния клуб “Традиция” с оригинално въоръжение и реплика на униформите и носиите на четниците и комитите, които са участвали в битките за освобождението на тази част от страната.
За празника на града пристигнаха и гости от Варна, които показаха военноморски униформи от времето на Балканската война. Бойните знамена, въоръжение и униформи бяха представени на площад “Георги Измирлиев” в Благоевград като част от празничната програма за годишнината от освобождението на града. След това въоръжените и облечени в униформи мъже преминаха през централните улици на града.
В отбелязването на годишнината от Освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) се включи и ансамбъл “Пирин”.