С гол на Марти Таушанов „Беласица” победи „Вихрен”  в Петрич

Дербито на ЮЗ трета лига между отборите на „Беласица” (Петрич) и „Вихрен” (Сандански) завърши с победа на домакините след гол, отбелязан от дузпа в 32-рата минута, успешно реализирана от капитана Марти Таушанов.

Около 2000 зрители, между които и фенове, дошли от Сандански и региона, заеха местата си по трибуните на стадион „Цар Самуил”, за да наблюдават най-старото дерби в региона.

Първото сериозно положение за „Беласица” бе в 7-ата минута, когато Васил Божинов със страхотен шут обстрелва вратата на гостите, но вратарят им Ферди Мюмюнов бе на висота и изби кълбото в корнер. Последва центриране в наказателното поле на „Вихрен” и отново Мюмюнов се намеси навреме и улови топката. В 10-ата минута две светкавични контраатаки на „Беласица” и „Вихрен” завършиха без гол. В 19-ата минута Жустино Мендес не успя отблизо да огорчи вратаря на гостите, а три минути по-късно Мюмюнов реагира навреме след силен шут на Таушанов. Най-чистото си голово положение гостите проиграха в 25-ата минута, след като французинът Диауте очи в очи срещу вратаря Захари Димитров изпрати кълбото в лявата странична греда зад него. При въздушен двубой между Даниел Златков и Жустино Мендес петричани реагираха за дузпа, но главният съдия Георги Димитров не видя такова нарушение и даде сигнал за продължаване на играта. В 28-ата минута Симеон Бояджиев тръгна с топката от дълбочина, видя свободния Атанас Карачоров по десния фланг, последва шут и Атанас Димитров с крак отклони посоката на топката. В 32-рата минута Иван Чалъков повали Димитър Стоев вътре в наказателното поле и този път арбитърът посочи бялата точка по категоричен начин. Капитанът на „Бела” Марти Таушанов със страхотен шут изпрати топката в мрежата, иначе вратарят Ферди Мюмюнов усети посоката, но не успя да стори нищо друго, освен да извади кълбото от мрежата. В следващата минута Вальо Георгиев от гостите от фаул извиси майсторски топката над изградената стена на домакините и преди да навести вратата отдясно, Захари Димитров с котешки рефлекс учуди присъстващите с умението си да избие кълбото в корнер. Две минути преди края на първата част на срещата вратарят Ферди Мюмюнов изпревари устремилия се Жустино Мендес и предотврати опасността.

След почивката първи имаха шанс за отбелязване на гол гостите. Резервата Милен Златков навлезе в наказателното поле на домакините, нанесе шут от движение и Димитър Стоев отклони с тялото си посоката на топката. Три минути по-късно Димитър Калчев отдясно центрира високо в наказателното поле на домакините и Методи Костов с глава отблизо не успя да прати топката в мрежата. В 58-ата минута многоходова комбинация на домакините, подета от Васил Божинов, продължена от Атанас Карачоров, последва центриране към Жустино Мендес в наказателното поле на гостите, но сенегалецът върна кълбото към Божинов, който с директен обстрел опита да отбележи ново попадение, но вратарят Мюмюнов показа вещина и улови кълбото. Две минути по-късно Любомир Граминов с последни усилия изби топката от краката на Александър Якимов, който бе изпреварен за миг, преди да обстрелва вратата на Захари Димитров от 5-6 метра. В 63-тата минута Якимов центрира високо в наказателното поле на домакините и Вальо Костов се намеси навреме, изпреварвайки французина Диауте. Последваха две нови намеси на Атанас Димитров срещу Атанас Карачоров и на Ферди Мюмюнов след удар на Васил Божинов. Последен шанс за отбелязване на гол за гостите бе в 81-вата минута, когато след отлично центриране на Атанас Димитров Методи Костов отблизо не успя срещу вратаря Захари Димитров. В даденото седемминутно продължение от главния съдия Георги Димитров не се случи нищо опасно и пред двете врати и след последния съдийски сигнал петричани ликуваха, защото техните любимци победиха „Вихрен” и вече пети мач са без загуба, заемайки 8-о място с 15 точки. Отборът на „Вихрен” след тази загуба остана втори, но с 8 точки след временния водач „Миньор” (Перник).

Треньорът на „Беласица” Атанас Ласков сподели след мача: „Винаги мачовете между отборите на „Беласица” и „Вихрен” са наблюдавани с желание от феновете на двата тима, защото има заряд от дълги години. Игрово владеехме и контролирахме повече топката на терена, но имаме отстъпление от това, което показахме в мача в Етрополе. Играта се накъсваше често по различни причини, което не се нравеше на присъстващите на стадиона. Като цяло срещата бе равностойна. През първата й част имахме повече голови положения, но не успяхме да ги реализираме. Футболистите, на които се гласува доверие в този мач, се раздадоха на терена. Имаше повече желание и агресия на терена от страна на нашите момчета и така се стигна до заслужена победа. Радващото е, че вече пети мач сме без загуба. Вече мислим за съботния двубой в Банско”.

Наставникът на „Вихрен” (Сандански) Здравко Лазаров беше бесен след поражението с 0:1 в дербито с „Беласица”. Домакините победиха след гол от дузпа на стадион “Цар Самуил” в Петрич. Той бе ядосан на част от играчите си, като обеща сериозни промени.

“Бих казал едно нелошо първо полувреме, но направихме една глупост при дузпата. След това няма какво да коментирам футболно, тъй като футбол не се игра. Второто полувреме играхме само шест минути, няма как да ги коментирам. Жалко че дойде съдия от Първа лига – Георги Димитров. Вчера го гледахме, че свири перфектно „Славия” – „Царско село”, а днес не знам. Или не иска, или не може. Той си прави разлика между Първа и Трета лига, но защо не искаше да играем футбол, едно накъсване… Много съм разочарован. По-добър отбор сме, но трябваше да го покажем и да победим. Явно не ни вървеше. Тръгнахме добре, създадохме 2-3 положения, ударихме и греда. Не искаше да влезе. Те без нищо ни биха, ние една глупава дузпа направихме, направо нямам думи. Атмосферата на трибуните не е повлияла на играта. Знаем, че в това дерби в Петрич така се играе. Ядосах се на един от моите резервни играчи, който отиде да се разправя с публиката и 10 минути не се игра футбол. Затова го смених, тъй като го пускам да играе, а той се разправя с публиката. Не искам да се заканвам, но така не става. Ние имаме амбиции през този сезон, ще говоря на разбора във вторник. Ще има мерки, с такива дребни душици, които имаме в отбора, няма да стане. През зимата взимам 4-5 футболисти и гоним целите си. По-трудно стават нещата, но докато имаме теоретични шансове, ще се борим”, коментира Здравко Лазаров.

Даниел Златков от отбора на гостите сподели: “Загубихме с 1:0. Честно казано, този мач си вървеше като равен. Както ние нямахме кой знае какви положения, така и те нямаха нито едно. Не видях ситуацията с отсъдената дузпа. В такива дербита статичните положения решават мача, както беше сега. Тук съм вече втори сезон. Целта ни е да се класираме в професионалния футбол и оттам веднага още една промоция. За съжаление нещо куца. Отборът ни не е толкова силен и отстъпва на конкуренцията. Пристигнах в Сандански, защото имах наказание в Беларус и нямах право да играя професионален футбол, докато не изтече. Наказанието изтече и ако имам предложение от друг отбор, бих играл. Засега съм в Сандански и си върша работата. Чувствам се отлично и най-сигурен на терена. Мога да играя на всяко едно ниво в България, но целта ни в Сандански беше да класираме отбора в професионалния футбол. За съжаление няма да успеем и тази година”.

„Беласица”: З.Димитров, Костов, Бояджиев, Граминов, Шамкалов, Стоев, Тусонджиев, Таушанов, Карачоров, Мендес, Божинов /Марчев, Наков, Смилков/

„Вихрен”: Мюмюнов, Калчев, Д.Златков, Димитров, В.Георгиев, Пейчев, Диауте, Якимов, Чепилов, Чалъков, Костов /М.Златков, Лазаров/