Жители на три селища протестираха пред общината в Созопол

Жители на три селища се събраха днес на протест на площада пред сградата на община Созопол. Те изразиха недоволството си от площадките за временно съхранение на опасни битови отпадъци в село Атия. Поискаха още решаване на проблема с имотите им в Черноморец и настояха за мерки срещу безводието в село Присад.

От село Присад настояват за постоянното осигуряване на питейна вода. Инициирана е подписка за отделяне от община Созопол и присъединяване към община Бургас. Търсят и съдействие от Европейската комисия (ЕК).

„С г-н Хоган от ЕК започнахме да комуникираме. Сезирахме Министерството на здравеопазването и на регионалното развитие. Те също се обърнаха към общината, от общината се обърнаха към нас, казаха – вие сте нерантабилни, нямаме финанси за вас, прекалено малко сте, не ни интересувате, бийте си сонди“, каза Ванча Байлова.

От Атия искат промяна на терена за временно съхранение на отпадъци и той да не е до къщите на хората и до хвостохранилището.

„Отива до старото хвостохранилище, което е компрометирано, отдолу има шахта, и ако искаме да имаме гора, никой не съсипва 50 декара гора, за да я замени с боклуци“, каза Даниела Иванова.

Васил Жечев от инициативния комитет Черноморец поиска подкрепа за възстановяване право на собственост и владение на наследствени земи от местностите Червенка и Таласакра./БНР