Бюст-паметник на Гоце Делчев откриха в Банско

“Банско ревностно съхранява спомена за стародавните си традиции и се гордее с духовните авторитети на своето минало. Днес градът пази каменните къщи крепости, обгражда с почит своите старинни църкви, поддържа огнището на вековечните си традиции. Обликът на града се променя, градът хубавее, кипи културен живот, което заедно с красотата на Пирин одухотворява атмосферата на Банско.”

С тези думи бе поставено началото на празничния ден на едно място, превърнало се в еталон за Банско. На красивата улица “Гоце Делчев” се събраха гости, общественици и жители на града, за да почетат незабравения войвода. Да му отдадат честта си, като открият бюст-паметник на Апостола на Македония.

“Той бе войводата, който изпраща поздрав на гората, да му засени сянка дебела, да му приготви вода студена – и гората слуша. Той бе войводата, който заповяда на пашите мирни да мируват, зулум да не струват – и пашите треперят. Той бе най-после войводата, който говори, че негова е майка – земята македонска, а пък род-родина – сговорна дружина и че туй му стига…

В своята любов към хората Гоце бе истински човек, в своята самонадеяност – истински борец, в своето ясновидство – истински пророк… Може би никога правдата и истината, обожанието и благоговеенето пред идеала не са добивали повече осезаемост в човешките думи, както в ония, които излазяха от неговата уста. Седнал по турски сред събранието, виещ цигара след цигара, ту спокоен и хладен, ту нервен и пламенен, Гоце не учеше, а разсъждаваше и не проповядваше на другите, а изповядваше сам себе си. Така необикновената любов и вяра на този необикновен човек ставаха любов и вяра на целия народ. И Македония се кълнеше в негово име.”

Днес банскалии се прекланят пред делото на този голям българин, оставил ярка следа в историята на града.

Отряд на Сухопътните войски с Бригадно командване – Благоевград тържествено изпълни ритуала по откриване на паметника. Началникът на Почетния караул, след като заместник-кметът Асен Кирицов преряза лентата, поздрави с думите: “За героя, отдал живота си за Родината, за почест”.

След едноминутно мълчание на колене Александър Мацурев, Асен Кирицов, Петър Баряков и множество граждани положиха венци и цветя пред новия паметник на Гоце Делчев.