Бистришките фолк групи с награди от феста „Малешево пее и танцува”

Моменти от участието на самодейците в Микрево
  • Отличия за опазване на традициите получиха и солистите Елена Бошова и Милчо Павлов

 

Таланти от дупнишкото село Бистрица спечелиха грамоти за опазване на традиционната култура и образците на фолклора на Международния фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува 2019 г.” – с. Микрево. Наградите са за гласовитите изпълнители на шопски песни от Женската фолклорна група и Мъжката фолклорна група „Бистришки извори” към местното читалище „Светлина-1927 г.”. Като солисти са наградени Елена Бошова и Милчо Павлов. Това е поредният за тази година сценичен успех на формациите.

„И сега, и при другите ни участия от началото на годината групите се представиха много добре. Бяхме на фестивали в Банско, Невестино, Радуил, Перник, Пещера, Сапарева баня и местността Голак в Северна Македония и навсякъде сме в челната тройка на класацията – имаме само втори и първи места”, коментира ръководителят на самодейците и секретар на читалището Гергана Спасова.

Мъжката фолклорна група към бистришкото читалище е създадена през 2004-та, а Женската фолклорна група – през 2007 г. Певиците са 10, а певците – 4-ма. Най-възрастната от самодейците е 78-годишната Йорданка Мухчинова, а най-младата – Даниела Михалчева – на 58 г., и двете пенсионерки от фармацевтичното предприятие „Актавис”. Наградената Елена Бошова е в състава от 2011 г., а Милчо Павлов – от 2014 г., като те също са пенсионери. Формациите си имат музикален съпровод в лицето на акордеониста Иван Наумов и тъпанджията Милан Миланов.

Следващите изяви на бистричани са на Празника на Дупница – 19 октомври, в Деня на народните будители – 1 ноември, и Деня на християнското семейство – 21 ноември.