С едноседмична програма отбелязват 107 г. от освобождението на град Неврокоп (Гоце Делчев)

Община Гоце Делчев ще отбележи с богата и разнообразна едноседмична програма 107-ата годишнина от освобождението на гр. Неврокоп (Гоце Делчев) от османско робство.

Програмата ще започне на 14 октомври (понеделник) с откриването на две изложби. Първата е на тема “107 години от Освобождението на гр. Неврокоп и Пиринския край от турско робство” и ще бъде открита в 17,00 часа в Общинския исторически музей. След това, в 18,00 часа, в изложбената зала в Дома на културата ще бъде открита изложба на ученици от гр. Пловдив.

На следващия ден, 15 октомври (вторник), програмата продължава с Националната кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната, чийто домакин ще бъде град Гоце Делчев. От 15,30 часа на площад «Гоце Делчев» ще се проведе информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия. В същото време на площада ще бъде показана техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски и служба «Военна полиция». След това, в 17,30 часа, осново на централния площад в града ще има музикална програма с участието на Танцов клуб «Пиринско злато» към Военен клуб – Гоце Делчев и самодейци от Народно читалище «Просвета – 1865».

На 16 октомври (сряда) празничната програма продължава с театралната постановка „Мемоарите на един Въргал“ с участието на Влади Въргала. Тя ще започне в 19,00 часа в Дома на културата.

Програмата продължава на 17 октомври (четвъртък) с представяне на детската книга „Новите приключения на Ежко“ на автора Иван Мишев, което ще се състои в 17,30 часа в малката зала на Дома на културата.

Кулминацията на тържествата по повод 107-ата годишнина от освобождението на града ще бъде на 18 октомври (петък). Програмата ще започне в 11,00 ч. с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12,00 ч. ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”.

В 16,00 часа ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17,00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17,30 часа, а след това в 18,10 часа и на паметника на загиналите във войните. В 18,30 часа в Дома на културата ще започне концертът на една от най-обичаните български групи – «Тоника СВ» заедно със Стефан Диомов.

Каним всички жители и гости на град Гоце Делчев и общината да участват в празничните мероприятия.