Турция нанесе въздушни удари срещу кюрдски позиции в Сирия

  • След като хвърли в смут близкоизточната политика, Тръмп предупреди Анкара да не предприема мащабна инвазия

Турската артилерия е обстрелвала позиции на кюрдски формирования на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка. Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, съобщи сирийското радио Шам-ФМ. Телевизия „Ал Маядин” пък съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования, влизащи в коалицията СДС, в град Ал Маликия, в североизточната част на сирийската провинция Хасака. По данни на телевизия „Ал Хадас” авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста. Кюрдите се почувстваха предадени от американския президент Доналд Тръмп и техни представители казаха, че той им е “забил нож в гърба”. Тръмп обаче защити решението си с аргумента, че САЩ трябва да спрат да водят безконечни войни. Високопоставен представител на администрацията на Белия дом съобщи, че САЩ не започват пълно изтегляне от Сирия. Към този момент само около 50 войници са преместени в границите на страната, за да се избегнат вреди, посочи той. Това не представлява изтегляне от Сирия, подчерта той. По думите му Пентагонът е обяснил на турската страна, че пълномащабна инвазия би била “лоша идея” и Анкара ще понесе отговорността за евентуална хуманитарна криза или възраждане на “Ислямска държава”. Военни действия в Североизточна Сирия ще се отразят негативно на усилията на международната коалиция за борба с “Ислямска държава”, предупреди европейският топ дипломат Федерика Могерини. Тръмп защити обявеното в неделя вечерта от Белия дом решение да се разчисти пътят за турска военна операция срещу кюрдските съюзници на САЩ в Северна Сирия, като каза, че “е време да се изтеглим”, а други “да намерят решение на ситуацията”. Това негово изказване обаче породи масово неодобрение от републиканците, включително от някои от най-твърдите му съюзници, с някои от най-острите критики, които са отправяни към външнополитическо решение на Тръмп. В отговор президентът на САЩ рязко промени позицията си и каза, че ще озапти Турция. “Ако Турция направи нещо, което аз, в своята велика и несравнима мъдрост, преценя, че е недопустимо, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го и преди!)”, написа американският президент в туитър. Тръмп не обясни какво смята за недопустимо, но негови сътрудници подчертаха, че той не е дал зелена светлина за турска атака над кюрдите в Сирия. Редица сенатори заявиха, че такъв ход на Тръмп би подкопал надеждността на САЩ, защото това би означавало да бъдат изоставени съюзените със САЩ кюрдски бойци, които Турция отдавна заплашва с военно настъпление в Северна Сирия. “Предателството към кюрдите сериозно ще навреди на надеждността ни като съюзник в целия свят. Президентът Тръмп трябва незабавно да преразгледа това решение”, каза сенатор Патрик Туми.

Кюрдските сили в Сирия, които изиграха водеща роля за победата над “Ислямска държава”, заявиха, че след започналото изтеглянето на американските военни сили съдбата на десетки хиляди заподозрени бойци на ИД и семействата им не е ясна, пише британският вестник “Гардиън”. Във военната кампания срещу “Ислямска държава” Сирийските демократични сили (СДС), където превес имат кюрдите, поеха основната част от сухопътните боеве и загубиха 11 000 души. Тръмп и Сирийските демократични сили многократно са призовавали европейските държави да репатрират около 20 000 чужденци, които в момента са държани в плен в Североизточна Сирия. Говорителят на СДС Амджед Осман заяви, че не е ясно какво ще се случи с тези пленници. “Многократно призовахме чуждите държави да поемат отговорността за своите граждани, които са членове на ИД. Отговор обаче нямаше”, каза той. Не е ясно дали Турция има капацитета – или желанието – да поеме охраната на пленниците, които са държани в пренаселени кюрдски затвори и лагери. Има предупреждения, че екстремистите използват тези затвори, за да се прегрупират, отбелязва “Гардиън”.

ООН заяви, че “се готви за най-лошото” в Северна Сирия, след като САЩ обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление срещу кюрдска милиция в района. Регионалният хуманитарен координатор на международната организация за сирийската криза Панос Мумцис заяви, че за ООН е приоритет да се гарантира, че евентуална турска офанзива няма да предизвика ново изселване на населението, че няма да бъде възпрепятстван достъпът на хуманитарната помощ и няма да бъде ограничена свободата на движение в района. ООН има кризисен план за действие за предотвратяване на нови страдания на мирното население, но се надяваме да не се налага той да бъде използван, допълни Мумцис.

След вербалните заплахи на Тръмп, че ще „унищожи” турската икономика, ако Анкара „прекрачи границите” в Сирия, турската лира продължава да поевтинява силно спрямо долара и еврото. Щатският долар поскъпва с 2,18% към 5,8200 турски лири, а еврото също нараства с над 2% към 6,3950 лири./Източници: mediapool и БНР