Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлено убийство

Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, но на второ четене по предложение на ГЕРБ бяха изключени тежките телесни повреди.

„За“ гласуваха 92-ма народни представители, „против“ – 62-ма, 11 се въздържаха.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро критикува промяната:

„Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийства, без другите тежки престъпления. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разстройство на здравето и отиде и си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда от една трета. Ако е добър в затвора, може да му се намали още, предсрочно да се пусне, може и да бъде помилван. Това е тежката телесна повреда“.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов определи казаното като спекулация:

„Дали да има справедливо наказание, не се решава в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете са в Наказателния кодекс. Чухме спекулации, ГЕРБ бил виновен за липсата на справедливост. Да припомним, когато се въведе първото ограничение на съкратеното съдебно следствие, уважаеми народни представители, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под минимума. Имайте доблестта да отговорите на пострадалите и на жертвите може ли да дадем гаранция с промените в Наказателно-процесуалния кодекс, че няма да имаме присъда под минимума. Не можем да дадем тази гаранция. Такъв е отговорът“.

А колегата му Маноил Манев от ГЕРБ даде и пример:

„Не може да говориш за настъпили резултати от паднала тухла от третия етаж на апартамента ви, ако там няма умисъл и вина“.

„Тежкото чувство за неадекватност на наказанията ще се прояви пак утре по повод на престъпление, което ще доведе до тежки телесни повреди и ще предизвика в хората реакция и ние, вместо днес да решим този въпрос и да дадем някаква елементарна устойчивост на законодателния процес, ще се намерим в същата ситуация само след няколко месеца, със същия дебат и със същите реакции“, каза Крум Зарков от БСП по време на обсъжданията.

Павел Шопов от „Атака“ се обяви за премахване на целия институт на бързото производство:

„Аз ви предричам, че ще минат година, две, три и в залата ще бъде внесено ново предложение. Общественото напрежение ще продължи по разни поводи“.

Емил Димитров от „Обединени патриоти“ призова за експертност:

„Вие сте Крум Зарков. Не сте хан Крум. Да въвеждаме старо законодателство – око за око, зъб за зъб, зъб за чене, белим нокти до лакът, режем глави до кръста, е нещо, което абсолютно е в миналото. Искате доживотна без замяна и всякакви други присъди. Ако вчера вие бяхте в комисията, това предложение, което е и наше, и ваше, щеше да мине. Вас ви нямаше, а аз се въздържах”.

Очаква се депутатите да приемат на второ четене и промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Предвидено е от 1 април догодина разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни да станат със срок от 4 години./БНР