Отрова за бездомни кучета е разпръсната из Ихтиман

Кучето от видеоклипа, качен на страницата на сдружението във фейсбук, е починало.
  • „С любов за четири лапички”: Внимавайте да не пострадат деца и домашни животни, тровенето не решава проблема

 

Мъртво куче и разпръсната отрова хвърлиха в ужас защитници на животните от Ихтиман. В сдружение „С любов за четири лапички – Ихтиман“ са получени редица сигнали за проблема. Двете жени, които полагат неимоверни усилия за спасяването на уличните кучета в града – Нина Иванова и Нурие Мечова, предупредиха за потенциална опасност в града. „Получихме сигнали за разпръсната отрова около ВиК и църквата в град Ихтиман. От онзи ден уличните кучета, за които хората в близост до ВиК се грижат, измират пред очите им.
Вчер отново получихме сигнал за натровено куче, в близост до църквата. Хората, които ни сигнализираха, се опасяват, че подхвърлените примамки са опасни както за домашните им любимци, разхождани на това пространство, така и за играещите деца. Собственици, пазете домашните си любимци”, отбелязаха доброволките, които със собствени средства и много грижи дават подслон в приют на бездомни кучета.

За хвърлената в града отрова е подаден сигнал на тел. 112, уведомена е и общинската администрация в Ихтиман.

От „С любов за четири лапички – Ихтиман“ уточниха за „Вяра”, че са поразени няколко големи кучета и палета. Що се отнася до случая с натровеното животно до църквата, то е отведено на ветеринар от поддръжници на сдружението. След това е прибрано на сигурно място от човек, който го е обгрижвал. „Кучето си има собственик, който явно в един момент е решил, че не го иска и го е пуснал на улицата. Кучето обаче стои около къщата, в която е живяло. Съседи почват да протестират, че то стои отвън. Някой просто е решил “да вземе нещата в свои ръце…”. Подадохме сигнал на тел. 112 и те ни увериха, че ще уведомят РПУ-Ихтиман да извърши проверка по тези случаи. До момента нямаме информация дали са реагирали от там…”, разказаха за „Вяра” от сдружение „С любов за четири лапички – Ихтиман“. Във фейсбук страницата на сдружението са поместени снимка и видео с пострадалите животни, като предупреждението е, че съдържанието е тежко и не е подходящо за лица под 18 години. Кученцето от видеоклипа е починало следобед на 9 октомври.

В Ихтиман е разпръсната отрова.

Част от ихтиманци останаха възмутени от крайните мерки срещу бездомните четириноги. „И аз станах свидетел на същото вчера, даже кучето от снимката е пред нас. За съжаление нямаше как да помогна. Гледката на агонизиращо в гърчове куче още ми е пред очите… А жалното скимтене на едно от малките кученца (също отровено) направо ми скъса сърцето. Никого не са нападнали, всички съседи ги хранехме. Начинът, по който умряха, беше ужасно жесток. Децата ми, като ги видяха днес, едва се успокоиха от плач. Наистина отвратителна постъпка, която би разбила човешката психика, да не говорим за детската!”, сподели дама от Ихтиман в социалната мрежа.

Други жители на града пък изразиха мнение, че кучетата около църквата са налитали и доста хора ги е било страх да минават оттам. От сдружението отговориха така: „Ние Ви разбираме, не оспорваме мнение, но тровенето на животни не решава проблема. А с едни такива отрови, подхвърлени тук и там, може да пострадат и крави, и кози, и овце. Все пак всички минават по улиците. Тогава няма да си кажат хората: „Е, какво толкова едно куче”… Нали така? С тровене проблемът няма да се реши. Ако хората спрат да изхвърлят безразборно ненужните, старите, болните си животни или нежеланото потомство (защото НЕ кастрират женските си кучета), проблемът няма да се реши”.

На 9 октомври в информационния бюлетин на МВР – София-област нямаше официално съобщение от инцидента с натровените кучета в Ихтиман.