Защо юношите старша възраст на „Марек” се отказаха от участие в Елитната група до 19 години?

Младият специалист подготвя децата в Дупница по различна методика.
  • Капитански: Школата ни въпреки това се развива много добре, опитваме се да учим футболистите как сами да стигат до решения на терена

  • Никога Дупница не е имала по два състава в един набор при по-малките, бъдещето пред тях е светло

Отказването от участие в Елитната група до 19 години на юношите старша възраст на „Марек” предизвика доста полемики у спортната общественост в Дупница. Фенове и родители се питаха защо се стигна до това решение и дали е било наложително. Още повече че отборът заяви участие и все пак стартира сезона…

Иван Капитански

През миналия сезон момчетата, предвождани от Цветан Видински, със зъби и нокти издрапаха оставането на отбора в най-престижната дивизия. По-голямата част от тези футболисти, които са родени през 2000 година, обаче прехвърлиха максималната възраст и преминаха в мъжкия отбор. Така новият треньор на юношите старша възраст Иван Капитански, който е спортно-технически директор на стадион „Бончук”, трябваше да окомплектова чисто нов отбор. За съжаление на феновете обаче сред родените през 2001, 2002 и 2003 година нямаше достатъчно деца, занимаващи се с футбол. Част от наличните състезатели пък просто не отговаряха на нивото на групата.
„Марек” все пак започна участието си, но представянето беше катастрофално. Дупничани изиграха шест мача, в които претърпяха само загуби. Още по-плашеща бе и головата разлика на тима: 2 вкарани и цели 46 допуснати попадения. При гостуванията на „Лудогорец” в Разград и на ЦСКА в София се стигна до унизителни поражения, съответно с 0:15 и 0:17. Отделно от това, поради липсата на достатъчно финанси, децата бяха принудени да пътуват до далечни дестинации като Разград с влак в деня на мача. Нямаше средства за отсядането на младите футболисти в хотел, както правят всички останали отбори в дивизията.  „Участието на юношите в Елитната група до 19 години през този сезон беше грешка на нас, на ръководството на клуба. Нямахме деца от тези набори: родени през 2001 и 2002 година. От Дупница имахме точно пет деца. Просто в този период не е имало голяма раждаемост в града и не е имало деца, които да започнат да се занимават с футбол. Така ние се принудихме да взимаме 10-12 момчета от Благоевград и други места, само и само за да играем. Но те са отпаднали от другите отбори и не са на нужното ниво. Няма как да играем в Разград и да пътуваме до там с влак, който да друса децата 12 часа. Те веднага играят мача и отново се прибират със следващия влак. Това си е чисто самоубийство. Обяснихме това на децата и на родителите им. Извинявам им се. Но по-добре така, отколкото да падаме с огромни резултати”, коментира ситуацията преди две седмици наставникът на мъжкия отбор Цветан Видински, който миналия шампионат водеше и юношите старша възраст.
За повече подробности потърсихме спортно-техническия директор на „Марек” и човека, който пряко се занимава с цялата детско-юношеска школа на стадион „Бончук” – Иван Капитански.

Димитър Кепов (най-вляво) и Цветан Видински (най-вдясно) заедно с юношеска формация по време на турнир в Кюстендил

„През годините „Марек” бе насочил вниманието си към селектиране и развитие на родените през 1998, 1999 и 2000 година. Тези набори спечелиха правото да се състезават в Елитната юношеска група U17 и след това същите момчета продължиха и в групата до 19 години. Следващите набори (2001, 2002 и 2003) обаче не са на тяхното състезателно ниво. Когато набор 2001/2002 наследиха батковците си в Елитната група U17, изпаднаха от групата със само 1 спечелена точка от 30 мача. Оттогава много от тези състезатели са се отказали, а трима са в елитни школи в София. В Елитната юношеска група до 19 години „Марек” имаше само 2-ма състезатели, родени 2001 година, един от които има 2 операции на коляното тази година и още не може да се възстанови, и 4-ма състезатели, родени през 2002 година. Едно от тези момчета пък всяка седмица е на инжекции и медицински процедури, а друго има скъсано сухожилие. Виждате колко голяма е разликата в сравнение с пълния състав на набор 2000, който игра много достойно миналото първенство и остана в групата”, разясни ситуацията пред „Вяра” Иван Капитански.
Според него заявката, която са поискали от БФС за участие в престижното първенство, е дошла доста рано през лятото и ръководството е избързало с решението си в стремежа си да остави отбора в групата.
Тук е моментът да припомним, че когато президентът в оставка на „Марек” Борис Паризов декларира, че напуска клуба, си взе двата автобуса, които бяха жизненоважни за школата и конкретно юношите старша възраст. Тогава на пожар бяха намерени средства, които да бъдат платени на бизнесмена, за да може различните юношески формации да имат превоз.
„Държавно първенство „Елитна юношеска група U19” е най-добрата група за развитие на тези състезатели, но нямаме достатъчно състезатели, за да сме конкурентни в групата. Заявката за участие дойде много рано, в сравнение със зоналните първенства например, за да имаме представа дали ще можем да селектираме конкурентни футболисти от региона, които да допълнят групата ни”, каза още младият специалист.
По думите му клубът е поел голям риск, като е заявил участие през новия сезон, но опитът си е струвал, щом става дума за местни момчета.
„Ние винаги ще се опитваме да направим най-доброто за тях. Най-важното за нас е да можем да развиваме всеки един наш състезател. Без съмнение тези 5-6 момчета имат качествата да играят на това ниво, но футбол се играе 11 на 11, а ние нямаме такъв брой състезатели на ниво. В първия мач на първенството играхме с футболисти, родени през 2004 и 2005 година. Успяхме да съберем само състезатели, родени 2002 година от Сапарева баня и Симитли, но за съжаление те още не са готови за нивото на Елитната група. Освободен от „Пирин” (Благоевград), които са предпоследни в същата дивизия, роден през 2003 година, състезател на нас ни е основен футболист. Това говори достатъчно. Искахме да дадем шанс на нашите състезатели да играят Елитно първенство, за да се развиват, но ние правим обратното. За да сме конкурентни на по-слабите отбори в групата, основните ни състезатели играят контузени и на болкоуспокояващи. Така само съсипваме потенциални състезатели за първия ни отбор. С натрупването на картони и наказания на основните футболисти и усложненията с контузиите няма да можем да сме конкурентни дори и на най-слабите отбори в групата. Здравето и развитието на нашите футболисти са приоритет пред Елитната юношеска група. В последния мач момчетата показаха, че имат качества, като доминираха над седмия в класирането „Дунав”, но шестима наши състезатели играха контузени. Рискуваме здравето и бъдещето им по този начин и това трябва да спре! Голяма чест е да участваме в най-елитната юношеска дивизия в България, но нашите футболисти са по-важни. Поради тези причини ФК „Марек 1915” отказа участието си от Държавно първенство „Елитна юношеска група”. Нашите момчета ще ги качим при мъжете, а на тези, които са контузени, ще им се даде време за пълно възстановяване. Тези, които не запишат минути в първенството на мъжете, ще им се търсят мачове, за да се обиграват и да се адаптират в мъжкия футбол. По този начин ще продължим развитието на момчетата. Дори две от момчетата вкараха дузпи за първия отбор, когато отстранихме ФК „Кюстендил” за Купата на Аматьорската футболна лига. Те бяха в групата на мъжете и за двубоя срещу „Оборище” (Панагюрище) в Югозападната трета лига. Това е голям скок – за няколко седмици да започнеш да играеш за мъжете, след като досега си бил само в юношеските формации”, допълни Иван Капитански.
Директорът е категоричен, че за тези момчета ще бъдат организирани приятелски мачове, в които те да трупат опит в мъжкия футбол. Също така те ще бъдат използвани и в официалните срещи при първа подобна възможност.

Малките футболисти на „Марек”

Капитански обърна внимание и на другите възрастови групи в школата на „Марек”.
„Родените през 2004 и 2005 година играят в Зоналното първенство за набор 2003. Можеше да намерим за тях Областно първенство, което е много по-лесно, но това нямаше да помогне на никого. Знам, че има разлика във физиката, защото родените през 2003 година вече са навлезли в пубертета и са много по-развити, там една година е голяма разлика. Но така е по-добре за нашите момчета. Другият вариант беше да ги пуснем в Областното, където да бият отборите от селата с по 15 гола разлика, но каква е ползата от това? По-добре да им е много по-трудно и да свикнат с големите изисквания. Те започват да се адаптират към играта на по-големите. Играхме добре с „Хебър” (Пазарджик), направихме равен с „Металург” (Перник) и загубихме от ЦСКА в последната минута, въпреки че доминирахме през целия мач. Тези момчета трябва да имат мотивацията да работят здраво и да се стремят да стават все по-добри. Най-лесно щеше да бъде да бият селските отбори с огромна разлика, но ние не искаме да се бием в гърдите с някакви гръмки резултати в лесни мачове. В момента тяхното развитие е най-важното”, допълни Капитански.
Той дълги години трупа стаж в родината на футбола – Англия. За своя сметка младият мъж изкара престижни квалификационни курсове на FA (Футболната федерация на Англия), след което се върна да помогне за развитието на младите таланти в родния си град.
Иван Капитански подчерта, че за първи път в Дупница има по два отбора в една и съща възрастова група. В наборите 2008 и 2009 година „Марек” има по два състава, което гарантира светло бъдеще пред целия клуб. Тези момчета имат мачове всяка седмица, като целта е да трупат колкото се може повече игрови минути и да свикват с обстановката на терена.
„Школата ни се развива много добре. Тренира се два пъти повече, отколкото през минали години. Самият тренировъчен процес е много по-различен. Най-важното, което родителите сега трябва да разберат, е, че в момента тече много важен процес. Ние искаме да научим децата да взимат решения сами. В България никой не разбира това и после се чудим защо нашите футболисти не може да стигнат топ ниво. Това е така, защото децата у нас не са научени да решават сами. Те са научени родителите да им дават инструкции, учителите и треньорите също да им подвикват и да им казват какво да правят. Това е все едно да продиктуваш на едно дете верните резултати от теста. Да, то ще мине изпита с добър резултат, но като го поставиш в ситуация да се справя сам, няма да може да направи нищо. Този начин не дава краткосрочни резултати, но в дългосрочен план създава добри футболисти. Както родителите, така и децата трябва да знаят, че не сме ги оставили на произвола на съдбата. Просто искаме да ги видим как сами взимат решения. След това ние коментираме с футболистите кое решение в коя ситуация е било най-удачно и по този начин следващия път се справят още по-добре, но сами. Никъде в чужбина няма да видите треньор, който е застанал отстрани и само дава инструкции. Другото, което се опитваме да направим, е да не мотивираме децата, като само им крещим. Това също го няма никъде другаде. Нашият подход е да накараме момчетата сами да разберат, че трябва да работят. Те трябва да опитват все по-трудни неща и така да израстват. В живота и на терена никой няма да ти дава отговорите наготово. Децата у нас са свикнали винаги да им се дава и подсказва наготово. Децата са свикнали така и затова настоящият процес е много важен. Те трябва да проумеят това”, добави още спортно-техническият директор.
Той изрази своята благодарност за разбирането и старанието, което полагат родителите в Дупница.
„Те докарват и взимат децата си от тренировки. Помагат им и ги подкрепят в този важен процес, за който споменах. Радвам се, че срещаме такова разбиране у тях”, завърши Иван Капитански.