Световноизвестният Станислав Трифонов-Насимо твори монументален стенопис в Перник

rbt
  • Идеята на Насимо е да напомни, че здравето е най-важното нещо в живота, което трябва да ценим и пазим

 

Световноизвестният художник Станислав Трифонов-Насимо гостува в Перник, където започна работа по монументален стенопис на територията на кв. „Изток”. Художникът сподели, че в заданието му е дадена свободата да създаде творба, в която да изрази себе си. Единственото условие е в нея да присъства традиционен мотив от българските бит и култура. Така художникът решава да направи паралел между античността и съвремието. Творбата ще изобразява древногръцката богиня на здравето Хигия. Нейният лик е изобразен върху колекция от оброчни плочки, които се съхраняват в Исторически музей-Перник. В композицията тя ще държи меден съд, от който ще се излива “река от здраве”, която ще се влива в река Струма. Идеята на Насимо е да напомни, че здравето е най-важното нещо в живота, което трябва да ценим и пазим.

За разлика от типичния лик на възрастна жена, с който е изобразявана Хигия върху паметници и друг тип културни наследства, художникът е решил да я изографиса като младо момиче в бяла роба и с традиционни български шевици.

Роден в Търговище през 1979-а, Станислав Трифонов-Nasimo е признат за един от пионерите на източноевропейската графити и стрийт арт култура, както и един от най-популярните по света съвременни български художници.

Започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят стени и фасади на сгради не само в България, но и в страни като Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Португалия, Белгия, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Индия и Китай.

Той е известен с това, че картините му трудно се побират в рамки и понякога негови платна са фасадите на цели сгради.