Борис Стрински на 90 години!

  • Данчето Караджичкова почерпи в Самоков с погача, специално приготвена за случая

 

Маестро Борис Стрински достигна достолепната възраст от 90 години. Няма човек в Самоков, който да не го знае, да не го познава като композитор и музикален ръководител на хорове и певчески групи. Широко известен е и в страната с многото планинарски песни по негова музика, а често и по негов текст.


Като дългогодишен ръководител на вокална група „Еделвайс“ към Съюза на инвалидите в Самоков бай Боре ги покани на лека почерпка, с която да ознаменува юбилея. След редовната седмична репетиция на групата всички хористи и ръководството на Съюза на инвалидите в Самоков се събраха в клуба на инвалидите и поздравиха най-сърдечно рожденика. „Поздравихме от сърце юбиляря, като му пожелахме много здраве и още дълги години да ни радва с таланта си и да ни помага в различните музикални изяви”, каза София Сотирова – председател на Съюза на инвалидите в Самоков.

Данчето Караджичкова почерпи с погача, специално приготвена за случая. Присъстващите вдигнаха наздравици, много и различни пожелания получи бай Боре от любимите си хора. Той пък разказа спомени от нелекия си живот, който винаги е бил окрилян от музиката!

Туристите от дружество “Ибър” в Долна баня изпратиха поздравителен адрес до доайена на туристическата песен в България: „Вашият принос към музикалната култура в България и най-вече към туристическата песен, към популяризирането на страната ни в чужбина е всепризнат от музикалните среди както у нас, така и зад граница. Уважаван сте като общественик с демократични позиции, които отстоявате десетилетия. Желаем ви много здраве, творческо вдъхновение, дълголетие и нови успехи! На многая лета, Маестро!”

Борис Стрински е роден в село (сега град) Долна баня, където завършва и основно образование. От есента на 1943 г. е при своите дядо и баба (по майчина линия) в Самоков, където през 1947 г. завършва с отличие гимназия. Част от ученическите му години са свързани с изкачвания до вр. Мусала, Мальовица, пеши преходи до Рилския манастир, обхождане на Родопите, а след това и на Витоша, Средна Стара планина и Средна гора, Пирин и Осогово, с участия в много туристически походи. Завършва задочно Образцовия механотехникум и Полувисшия институт за учители специалисти в София, специалност „Технология на машиностроенето”. Работи като счетоводител, майстор-стругар и дългогодишен преподавател в МЕТ „Никола Вапцаров” – Самоков. Музиката е неговото хоби, благодарение на което е бил ръководител или съпровождащ на много хорове и певчески групи.