Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Европейския съюз, че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към границите му, ако критикува военната офанзива на Турция в Сирия, предаде АФП.

“Хей, ЕС, събуди се! Казвам го отново: ако се опитате да наречете нашата операция там инвазия, нашата задача е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас”, каза Ердоган в реч пред парламента на Турция.

Турция започна операция на сирийска територия в сряда, насочена към борба с кюрдските бойци, свързани с въстаници на собствената си територия.

Ердоган каза, че досега при операцията са убити 109 “терористи”.

“Имаме съобщение до онези, които са били принудени да се присъединят към редиците на кюрдските сили в Сирия: Ако напуснете сега… нашите ръце са широко отворени”, каза той.

В момента Турция е домакин на 3,6 милиона бежанци вследствие на осемгодишния конфликт в Сирия – най-големият брой в света. Съгласно споразумение от 2016 г. с ЕС Турция се съгласи да предотврати потока на бежанци към Европа в замяна на 6 милиарда евро и безвизово пътуване за собствените си граждани. Но често критикува Брюксел за това, че е бавен в осигуряването на парите и не прави достатъчно, за да помогне за разрастващия се проблем с бежанците.

“Никога не сте били искрени”, каза Ердоган, обръщайки се към ЕС. “Сега казват, че ще удържат три милиарда евро от нас. Досега спазвали ли сте обещание, което сте ни дали? Не.”

Една от целите на Анкара относно военната операция е създаването на “безопасна зона”, в която да бъдат върнати поне един милион сирийски бежанци, след като дългосрочното присъствие на бежанци се превърна във все по-голяма политическа отговорност. /БГНЕС