Две нововъведения във волейболната Суперлига за новия сезон

Волейболистите от Дупница започват шампионата срещу „Левски” следващата седмица.

„Марек Юнион-Ивкони” и другите отбори от Суперлигата ще играят през новия сезон с две нововъведения. За първи път в родното първенство ще има зелен картон. Той няма да бъде наказателен, а напротив. Ще се дава на определен волейболист за феърплей. Целта на Българската федерация по волейбол е по този начин играчите да бъдат стимулирани да показват спортсменство на игрището.
„Искаме да дадем повече стимул на коректното отношение между самите състезатели. Защото добрият пример е заразителен и за волейболистите, и за самите фенове на играта”, пишат от БФВ на официалния си сайт.
Другата новост в Суперлигата ще бъде въвеждането на само едно техническо прекъсване по време на геймовете. Както е известно, години наред техническите паузи в една част бяха две – на 8-ата и 16-ата точка. Сега обаче волейболистите ще имат само една кратка почивка, която ще идва на 12-ата точка. По този начин се цели мачовете от родния шампионат да станат още по-динамични и интересни. Разбира се, в това число не влизат прекъсванията, които могат да поискат наставниците на отборите.
Нововъведенията ще бъдат изпробвани още днес, когато шампионът „Нефтохимик 2010” (Бургас) и носителят на Купата на България „Хебър” (Пазарджик) ще се изправят в сблъсък за Суперкупата. Мачът е днес от 18,30 часа в столичната зала „Христо Ботев” и на практика дава начало на новия сезон.
Дупнишкият клуб ще започне новия шампионат с домакинство на силния отбор на „Левски”. Двубоят е насрочен за 18 октомври (петък) от 18,15 часа в Спортната зала в Дупница.