Изключително лоша реколта от плодове в село Раждавица

  • Ябълки изобщо няма. Един процент в сравнение с миналата година, когато не можахме да ги продадем, каза Валентин Рашев

  • 5 касетки съм набрала от 3 дка ябълки. В Граница ги изкупуват по 8-12 ст., оплака се Роза Гайдарова

  • Малинка Плачкова: не виждам смисъл в застраховката

 

Изключително лоша реколта от ябълки, сливи и кайсии отчитат жителите на кюстендилското село Раждавица. Част от земеделските производители дори ще бъдат принудени да си купуват плодове от пазара за консумация. Причината са ниските температури, които бяха отчетени през месец април, както и падналите през годината градушки. По един-два плода в дърво може да се видят в ябълковите дръвчета, които през миналата година бяха така отрупани с плодове, че дори се чупеха от тежестта. Малката продукция, която са получили, няма да я дават на изкупвачите, тъй като парите ще отидат само за транспорт.
„Ябълки изобщо няма. Един процент в сравнение с миналата година, когато не можахме да ги продадем. Другите култури също, градините градушката ги потроши и реколтата е много слаба. Всички видове плодове произвеждам – ябълка, череша, круша, слива, праскова. Тази година нямаме за наяжба, да се наядем. Има тук-там нещо така останало. Слаба реколта. Тук две- три години сме зле заради градушките, иначе други години имаше много реколта, чудехме се къде да я сложим и как да я продадем”, заяви земеделският производител Валентин Рашев.
Оказва се, че хората от Раждавица не застраховат своята продукция. Така разчитат единствено на природата. Те смятат, че те не биха им били от полза.

„Много зле е ситуацията с плодовете при нас, защото много суша, след това град, студ и така времената се менят година с година и няма живот. Ябълки имам, череши имам. 5 касетки съм набрала от 3 дка ябълки. Какво да правим, че ги оставя. В Граница ги изкупуват по 8 ст. или по 12. То само пътните не мога да си платя до там да ги закарам, като миналата година имаше, няма къде да ги дадеш. Няма живот вече за земеделските производители. Нямаме застраховка, не съм правила застраховка. Не знам и колко пари са застраховките на 1 дка за овошки”, каза  Роза Гайдарова.
„Нулева реколта, нямаше нито слива, нито череша, нито джанка, нито ябълка. Виждате какво е положението с ябълките. През април месец някакъв мраз. Дори не можахме да разберем. Слана нямаше, но мразът унищожи всичко и ние сме обезнадеждени. Няма една ябълка, за зимата да си откъснем, да си сложим. Трябва да купувам при толкова много дървета. Тук е 3 дка и 700. Имам 2 дка на друго място пак такива дървета големи. Не са палметни, а са семкови, които плододават много. За жалост няма. И то не е само тази година. Миналата се родиха, изкършиха се, обаче като падна градушката и всичко унищожи. Тук имам насадени такива малки дървета черешки, счука им клоните и изсъхнаха. Не всички, но доста изсъхнаха. Като се роди, какво да правим. Няма изкупвателни пунктове за ябълки. Мъчим се. Аз миналата година, понеже бяха набити и няма къде да се дават. Много беше плодородието голямо и ги оставих тук. Какво да ги правя. Закарах ги у дома и пролетта ги изхвърлих. Застраховки не правим. Като ги застраховам, да не мислите, че ще има нещо. Безнадеждно е и застраховката. Тя не е голяма застраховката, може да я направим, но файда няма. Ако се родят хубави, няма къде да се дадат. Аз не виждам някакво развитие тук, на младите хора да искат да дойдат да работят и да могат да преживяват”, добави Малинка Плачкова от Раждавица./Дарик