Борци от националния отбор, Бобов дол, Дупница, Кюстендил и Перник спретнаха шоу в Бобов дол: Шампионът Милослав Методиев: Градът ни вече има клуб по борба, от ноември започваме тренировките

Милослав Методиев и част от приятелите му, ремонтирали спортната зала.

Традиционните народни борби се превърнаха в истинско шоу за жителите и гостите на Бобов дол, които с интерес наблюдаваха схватките на централния площад в миньорския град. На тепиха сили мериха деца и тийнейджъри от Бобов дол, техни връстници от клубове по борба в Кюстендил, Дупница и Перник, като състезателите на пернишкия „Миньор” бяха специални гости.

Сред участниците се открояваха вицеевропейският шампион Георги Вангелов – носител на златния пояс „Дан Колов“, и републиканският шампион Стефан Иванов. Състезавалият се за Спортния клуб по борба „Васил и Георги Илиеви” в Кюстендил Майкъл Алексов впечатли със смелостта си. Алексов, който е от Бобов дол и вероятно ще бъде един от борците в новоучредения местен клуб, се изправи срещу национала Стефан Иванов.

Моменти от борбите

Уменията и техниките на състезателя от националния отбор допринесоха за неговата победа, но Алексов получи адмирации за куража да се изправи срещу големия професионалист. Доста смелост показа и Даяна Йорданова – възпитаничка на дупнишкия клуб с треньор Иван Иванов. 11-годишната състезателка от село Мламолово мери сили с момче от Бобов дол. Момчешката сила надделя и разплака Даяна, която показа непоколебима воля да се бори.

Валери Райчев

Съдийства треньорът на детската школа към кюстендилския клуб по борба Радослав Палчев. За борбите в Бобов дол дойдоха двукратният олимпийски шампион и настоящ старши треньор на националния ни отбор по класическа борба Армен Назарян, Янко Шопов – световен и европейски шампион в класическата борба, който в момента е председател на класическата борба на България, помощник-треньорът на националния отбор по борба Бисер Георгиев, световният и европейски шампион и спортист на България за 2013 г. Иво Ангелов, треньорите от Кюстендил Димчо Загоров, Стойчо Иванов и Валери Райчев.

Турнира организира многократният шампион на страната Милослав Методиев, на когото догодина предстоят олимпийски квалификации. Както писахме, през лятото Методиев и негови приятели ремонтираха спортната зала в Бобов дол. В четвъртък рeновираната зала бе официално открита и скоро в нея ще тренират новият клуб по борба в Бобов дол, както и състезатели от други спортове. „В последните години в Бобов дол нямаше клуб по борба, но това вече не е така.

Турнирът се превърна в истинско шоу за бобовдолци.

Такъв клуб вече е учреден, той е частен и от следващия месец ще започне тренировки. Водим преговори с треньор, чието име засега ще запазим в тайна”, каза за „Вяра” Милослав Методиев. Състезателят отбеляза, че милее за спорта в Бобов дол и именно затова се е захванал с ремонта на залата. Освен това отново подчерта, че в залата ще могат да спортуват всички. „Залата ще бъде отключена за абсолютно всички деца, всички, желаещи да тренират, всички, желаещи да спортуват. Виновниците за обновяването й сме аз, Кристиян Колев, Ради Недков. Ремонтирането й ни костваше много труд, много, много труд. Работихме 4 месеца, по 12 часа на ден, а и отгоре”, каза Методиев. Огромна помощ за ремонта му оказали Александър Методиев, който живее в Италия и посветил годишния си отпуск на работата в залата, Мариан Лазаров, Александър Пейчев, фирма „Галмар” и общината в лицето на кмета Елза Величкова и зам.-кмета Детелина Борисова.

„За да бъде здрава една нация, трябва да има здрави деца. Обиколил съм цял свят покрай спорта и съм видял, че една държава, за да бъде държава, трябва да има дисциплина и спорт. А спортът поражда дисциплина. Това трябва да го знаят всички. Това трябва да се казва на малките деца”, заяви още Методиев. „Надяваме се, че това, което е започнало като инициатива, ще продължава. Борците на Бобов дол тепърва трябва да показват резултати. Радваме се, че залата ви е реновирана. Това ще привлече повече деца да се включат в заниманията по борба и ще допринесе спортът в Бобов дол да се развива и да носи резултати”, каза Янко Шопов.

Валери Райчев припомни, че преди години Бобов дол имаше силна школа по борба, дала много ученици на спортното училище в Кюстендил, донесли много медали и шампионски титли. „За съжаление имаше един етап, в който това се прекъсна. Но това, което виждаме сега, показва, че ручейчето не е пресъхнало. Вие заслужавате да имате тази спортна зала”, посочи Райчев. За състезателите имаше и подарък – агне, осигурено от Лъчезар Бачев – собственик на заведение в Бобов дол.