Стотици посрещнаха атракционния влак и царския вагон на жп гарата в Кюстендил

Пристигането на Баба Меца в Кюстендил
  • Преди време се добавяха още вагони, за да поберат огромния брой пътуващи по линията Кюстендил-София, спомниха си кюстендилци

  • Прекрасно е, върнах се към детските години. Разтоварих се след напрегната седмица, каза един от пътниците – Илия Илиев

 

Перонът на жп гара Кюстендил едва побра стотиците кюстендилци и гости на града, дошли да посрещнат Баба Меца – парния локомотив на атракционния влак, към който бе прикачен личният вагон-салон на цар Борис Трети от „Корона експрес”. Ретро пътуването се организира по повод 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил. Влаковата композиция от 8 вагона спря на гарата по разписание и остана близо 2 часа на разположение на хората, които искаха отблизо да разгледат царския вагон, парната машина и, разбира се, да се снимат. Най-нетърпеливи сред чакащите бяха децата.

Десетки малчугани в очакване на атракционния влак

Част от присъстващите си припомниха отминалите времена, когато вагоните не стигаха и към композицията се добавяха още, за да побере огромния брой пътуващи, най-вече студенти по линията Кюстендил-София.

Гидът в царския вагон Юри Пейчев разказа любопитни факти: “Пърокласният вагон-салон е произведен през 1938 г. в Германия. Използва се от царското семейство до 1946 г. и след експулсирането от страната вагоните са дадени за ползване от следващото правителство – от Георги Димитров, след това от Васил Коларов, Червенков и Живков до 1975 година. Оттогава вагоните вече са предоставени за такива атракционни пътувания. Най-напред е салонът за пътуване през деня, следват две кабини, които са личните кабини на цар Борис, а след това са кабините за придружаващите го лица“.

Във вагона могат да се съберат от 8 до 10 души. Хората, возещи се с влака, останаха очаровани от пътуването с парния локомотив.
„Прекрасно е, спомних си детските години. Заслужава си да има все повече такива атракционни влакове, за да могат хората да се почувстват добре и някои да се върнат към детството си. Този влак служи за едно разтоварване след напрегната седмица и едно рядко изживяване“, каза един от пътниците във влака – Илия Илиев.

“Бяхме изключително развълнувани. Продължавам да съм развълнувана. Просто това усещане – да чуваш свирката на локомотива, да виждаш дима… просто усещането в случая е по-различно. Просто наистина е една атракция“, обясни друг от пътниците – Милена Илиева, пред „Дарик”.

Спирка в Радомир

На жп гарата в Кюстендил бе наредена изложба с фотографии и текстови материали за историческата линия.

Интерес имаше и към изложбата.

Припомняме, изграждането на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил – турска граница започва през 1889 г. Първият участък София-Перник е пуснат в експлоатация на 9 декември 1893 г., а на 6 февруари 1897 г. е открита и жп отсечката Перник-Радомир. Жп линията Радомир-Земен-Кюстендил е открита официално за експлоатация на 26 юли 1909 г. от министър-председателя Александър Малинов.