ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПОДГОТВИ МРЕЖАТА ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

Екипи на компанията обходиха 40 000 км електропроводи

ЧЕЗ Разпределение България извърши подготовка на мрежата за предстоящия зимен сезон. Екипи на компанията обходиха 40 000 км електропроводи, сред които 17 000 км средно и 23 хил. км ниско напрежение. 18 000 трансформаторни машини са прегледани и приведени в изрядно състояние, вложени са над 12 тона трансформаторно масло. 17 000 километра са проверените кабелни линии, направени са просеки чрез обработването на 145 000 дървета.

За да гарантира сигурността на електрозахранването през  зимата, компанията подмени 180 трансформатора, 10 000 изолатора по електропроводите и над 30 тона проводници. Вложени са 243 000 метра усукани проводници, които не се влияят от външни условия. Компанията монтира близо 3 000 нови стълба ниско напрежение,  положи и реконструира над 200 000 метра кабелни линии.

Основен акцент в подготовката на мрежата за зимния сезон е монтирането на автоматизирани съоръжения по мрежата. Те дават възможност за автоматичното секциониране на електропровода на отделни участъци, като по този начин авариралата част се отделя в рамките на няколко минути и по-голямата част от клиентите, захранвани от него, остават незасегнати по време на отстраняването на повредата. Всичко това води до много по-бързи реакции при аварии и съответно много по-кратко време, в което клиентите са без електрозахранване. Само за последните три годиниЧЕЗ Разпределение инвестира над 11 млн. лв. в подобни елементи, като до края на годината се предвижда броят им да достигне 1000. Компанията стартира и модернизирането на възлови станции в различни региони на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия.

Вече втора година, освен традиционния обход на мрежата, ЧЕЗ Разпределение България включи и облитане с дрон на съоръженията. Това дава възможност да се видят отблизо и най-малките детайли и ако има съоръжения, които подлежат на подмяна заради външни фактори –  да се реагира веднага, като се отстранят констатираните забележки. Възможност за ранна диагностика на елементи от мрежата дава и заснемането с термовизионна камера и ултразвуков детектор.