Стотици миряни в Дупница честваха храмовия празник на храма над парк „Рила“

Стоян Кадийски с помощника си Пламен разлива курбана.

Майсторът Стоян Кадийски и неговите помощници нагостиха с девет казана овчи, пилешки и бобен курбан вярващите, стекли се в дупнишкия парк „Рила”, за да почетат св. Петка в едноименния храм. Курбана освети дупнишкият свещеник отец Костадин. Юлия Зарова от село Бистрица омеси топла богородична питка за празника. Юлия се черкува в храма заедно с дъщеря си – младата лекарка педиатърка от Дупница д-р Оля Зарова.

Тодора, Кръстина, Стоил и Павлинка от село Дивотино

Над 500 вярващи от Дупница и село Бистрица дойдоха да се помолят за здраве и късмет в семейството. Сред тях бе и голяма група от пернишкото село Дивотино начело с Тодора Рангелова, Кръстина Найденова, Стоил Томанов, Павлинка Кирилова и др. Дивотинци се черкуваха за здраве и в параклиса „Свети Иван Рилски“ при барбекютата в парка, където бяха впечатлени от скалната икона на Пресвета Богородица с младенеца, върху която са и образите на света Петка и свети Мина.

Леля Марийка с комшийките си Роска и Веска на курбана
Бистричанката Лидия Колибарска с приятелки

92-годишният дупнишки зъболекар д-р Кирил Петков, известен с природосъобразния си начин на живот и силен спортен дух, докара на курбана с фиатчето си и приятеля си – тенис легендата Любомир Янакиев. „На Петковден се разделяме с лятото и  есента и се готвим за зимата. Много се радвам, че празникът се падна на такова слънчево и хубаво време и много възрастни хора можаха да се качат пеша до храма и да се разходят на чист въздух”, каза д-р Петков. Майката на преподавателката Павлинка Добрева – леля Мария, дойде на курбана с комшийките си Роска и Веска. От Бистрица в храма се черкува с приятелки и Лидия Колибарска – баба на младия дупнишки художник Наско Борисов. Дъщерята на Лидия – Спаска Борисова, пък е певица на народни песни.