Дупничанките от „Ейнджълс” – шампиони на България!

Шампионките на България от „Ейнджълс” минути след триумфа си
  • Възпитаничките на наставника Николай Пилев детронираха „Академик” (София) с 3:2 победи във финалната серия

  • Момичетата от Дупница са близо до исторически требъл

Дупнишкият клуб по софтбол „Ейнджълс” продължава да пише история. Възпитаничките на наставника Николай Пилев станаха шампиони на България след драмачен успех с 3:2 победи във финалната серия над „Академик” (София). Столичанки са един от най-силните отбори у нас и спечелиха миналогодишния шампионат, но бяха детронирани от първото място след чудесното представяне на момичетата от Дупница. Това е трета шампионска титла в историята на дупнишкия клуб след триумфите през 2011 и 2017 година.
В събота дупничанки приеха съперника си в спортен комплекс „Левски” в жк и победиха с 5:1. След това, в неделя, серията се премести в столицата, където според регламента трябваше да бъдат изиграни последните два мача. Домакинското предимство на „Академик” по никакъв начин не смути дупнишките „ангели”. В първия мач зрителите в София станаха свидетели на голяма драма. Двете питчърки играеха на ниво и успяваха да удържат противниковото нападение, като до седмия ининг резултатът беше 1:1. Чак тогава „Академик” успя да пробие защитата на момичетата от Дупница и да победи с 2:1. Последният, пети мач, който трябваше да определи новия шампион, се изигра само половин час по-късно и момичетата от двата тима почти нямаха време за почивка.
Заключителният двубой беше истинско зрелище и на всички беше ясно, че златните медали ще бъдат спечелени от отбора с по-здрави нерви и в по-добро физическо състояние след тежката среща, играна минути по-рано. С основна заслуга за спечеления финал са двата хоумръна, които реализира кетчърът на „Ейнджълс” Филипина Овнарска. Дори и това обаче не пречупи столичанки, които някак си намират начин да изравнят резултата. В крайна сметка момичетата от Дупница успяха да спечелят с 8:6, като в последните няколко ининга питчърката Янита Миленкова успя да удържи нападението, въпреки силните нападатели, които бяха наред да батират срещу нея.
Това е трета шампионска титла в историята на дупнишкия клуб след триумфите през 2011 и 2017 година. Сега обаче успехът е много по-сладък, тъй като е гарниран със спечелената преди две седмици титла от тазгодишното издание на Евролигата. „Ейнджълс” са много близо до исторически требъл. На тях им предстои да излязат за Купата на България, като дупничанки вече водят с 1:0 победи на „Академик” и в събота гостуват в столицата във втори двубой. Успеят ли да го спечелят, ще запишат името си със златни букви в историята на дупнишкия спорт.
„Дай Боже да успеем да стигнем и златен требъл. Момичетата хвърлиха изключително много труд и заслужаваха да спечелят Евролигата и шампионската титла на страната. Надявам се да успеем да спечелим и Купата на България. Доста приятно е чувството да изживееш всичко това. Настроението в отбора е чудесно. Победата е много по-сладка, като е извоювана по мъжкарски и с борба до последно. Чест прави на момичетата от „Академик”, които също хвърлиха кръв и пот по игрището. Нито една точка не беше взета случайно, всичките срещи бяха големи драми. За хората също беше интересно. Когато тези два отбора играят, на всички от нашата гилдия им е забавно да гледат толкова зрелищни и оспорвани двубои, тъй като ние сме двата най-добри състава в България. Именно момичетата от двата клуба ще бъдат и гръбнакът на националния отбор за Европейското първенство следващата година”, коментира пред „Вяра” наставникът на шампионките Николай Пилев.