Фестивалът на кестена събра стотици гости в Коларово  

  • Присъстващите опитаха руло от кестени, тиква с кестени, пиле с кестени, кестенови кремчета

  • ЮЗДП подкрепи осмото издание на фестивала

 

Стотици гости от цяла България и чужбина се събраха, за да отбележат осмото издание на кестеновия празник в петричкото село Коларово. В центъра на събитието бяха пъстроцветните шатри, отрупани с оригинални местни ястия, приготвени от кестени. Всеки посетител на празника имаше възможност да опита руло от кестени, тиква с кестени, пиле с кестени, кестенови кремчета, печени и варени кестени. Богатата фолклорна програма и колоритните щандове, приготвени от гостоприемните домакини, направиха празника на Подгорието едно от най-вкусните и пъстри събития.

Директорът на Дирекция на Природен парк „Беласица“ инж. Добриел Радев приветства от сцената всички присъстващи.

За поредна година Югозападното държавно предприятие подпомогна вече традиционния Фестивал на кестена, организиран от Дирекцията на Природен парк „Беласица“. Съгласно споразумение за сътрудничество от 2016 г. само за настоящата година на парка са предоставени над 10 000 лева. Средствата са за изпълнението на различни дейности, като провеждане на празника на кестена, изработване на задание за изграждане на архитектурни елементи (стъпала, перила, беседки, маси и др.) по новите туристически маршрути, проучване на вида „Лилиум албаникум” и събиране на материал за генетичен анализ. Предстои изработване на елементи на парковата инфраструктура, като дървеният материал и изработването им ще бъдат осигурени безвъзмездно от ЮЗДП.                

Сред гостите от ЮЗДП бяха инж. Ваня Каменова – член на Управителния съвет, зам.-директорът инж. Антоанета Дивилска и директорът на „ДГС Петрич” инж. Христо Делин.

 

Фестивалът се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на  Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей – град Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица“.