“Фолксваген” отлага окончателното си решение за завода в Турция

“Фолксваген” (Volkswagen) отложи окончателното си решение дали да построи своя нов завод за автомобили в Турция, заяви във вторник говорител на компанията на фона на международните критики по отношение на турската военна операция в Северна Сирия и опасенията за сериозно накърняване на репутацията на немския автомобилен производител.

“Ние наблюдаваме внимателно настоящата ситуация и гледаме със загриженост текущите развития”, заяви говорител на компанията във вторник, предаде „Ройтерс”, цитирайки информация на немския в. “Ханделсблат”.

По-рано този месец “Фолксваген” създаде филиал в западната провинция Маниса в Турция, като от компанията заявиха, че все още се намират в последната фаза на преговорите и че не е взето окончателно решение за строежа на автомобилния завод за 1,3 млрд. евро.

Германският канцлер Ангела Меркел пък посочи в неделя, че тя е казала на турския президент Реджеп Ердоган, че военната офанзива в Сирия трябва да бъде прекратена, защото рискува тя да доведе до хуманитарна криза.

В понеделник страните на Европейския съюз се договориха да ограничат износа на оръжие за Турция, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции срещу Анкара./БНР