Петър Паунов и Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци възраждат десетилетните традиции на Кюстендил като балнеоложки център за лечение на репродуктивни проблеми, създават фонд за безплатно лечение на безплодие.

 

Петър Паунов възражда десетилетната слава на местните минерални извори с целебната им сила в лечението на безплодие. Основен приоритет в програмата на Паунов и Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци е развитието на лечебния туризъм и борбата с демографската криза. От коалицията предлагат създаване на Фонд за безплатно лечение на стерилитет чрез доказаните лечебни свойства на изворните минерални води на Кюстендил. Заедно с това ще бъде създаден и фонд за подпомагане на семействата с новородени деца: до 2000 лева еднократна подкрепа ще се дават за новородено дете в семейство на образовани родители. Възраждането на балнеоложката слава на Кюстендил не само ще се включи в битката с националната демографска криза, но и ще доведе до сериозен приход за всички местни хора, които работят в туристическия и търговския сектор. Всички гости на града, които ще се възползват от лечебния курс, ще се настаняват в квартири, къщи за гости и хотели. Това ще развие още един сектор от местната икономика – лечебния туризъм, приходите от който ще остават във всяко кюстендилско семейство.

Кметът Петър Паунов, водач на листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци, представи приоритетите от програмата си, заедно с кандидатите за общински съветници Михаела Крумова, настоящ председател на Общинския съвет в Кюстендил, д-р Маргарита Исталиянова, акушер-гинеколог, д-р Валери Томов, началник отделение по акушерство и гинекология в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василев“, и Георги Петров, председател на организацията на ВМРО в Кюстендил.

Минералните извори на Кюстендил имат десетилетна слава с целебното си въздействие при лечението на безплодие. От страната и чужбина тук се стичаха семейства – с надеждата силата на водата, дадена й от природата, да ги излекува. Хиляди деца са родени благодарение на това лечение. Сега, когато демографската криза е в стихията си, а стотици хиляди български двойки имат репродуктивни проблеми, просто сме длъжни да използваме богатството, с което е дарен Кюстендилският край, и да противопоставим силата на природата срещу тази криза. В традициите и в дългогодишната практика лечебното въздействие на минералните води на Кюстендил е безспорно и медицински доказано. Освен това лечението е достъпно и изключително щадящо – основава се изцяло на природния състав на водата, не включва никакви агресивни интервенции, химически препарати и медикаменти. Това е още една причина да го възродим и популяризираме, за да може да се възползват от него максимален брой хора.

За да възродим традицията в използването на минералните води за лечението на безплодие, да върнем славата на Кюстендил като балнеолечебен център и най-важното: да дадем възможност на всички, които имат репродуктивни проблеми, да се възползват от това лечение, ние създаваме фонд за лечение на стерилитет. Ще се финансира 10-дневен лечебен курс, чиято стойност е 400 лева и включва процедури с минерална вода, физиотерапия и лечебна физкултура. Статистиката показва, че при 1800 проведени лечения успеваемостта на процедурата е 60 процента!

Кюстендил има традиции в това лечение, има обучени специалисти и най-вече има ги в цяла България, а и по света – деца, родени благодарение на това лечение. Вече изградихме подходящите бази, които да се оборудват, и провеждането на процедурите може да започне веднага.

Д-р Валери Томов приветства решението да се използват ресурсите на минералните води в борбата с демографската криза, която по данни на Световната здравна организация изключително сериозно засяга България. Нацията намалява с такава висока скорост, че трябва да се включат всички възможни ресурси в борбата с демографската криза и тя да е във фокуса на всички управляващи. Д-р Томов засегна темата с мъжкия стерилитет, чиито мащаби през последните години застрашително нарастват. Според данни от изследвания в страната проблемът за безплодието в 65 процента от случаите е в мъжкия стерилитет. Предложението, което нашата коалиция прави, е да се създаде фонд, който да финансира такъв лечебен курс не само на жените, но и на мъжете. Има такива програми, работени са преди години в Кюстендил, доказано е, че и мъжкият стерилитет се повлиява изключително добре от лечението с местната минерална вода.

Курсът ще включва и предварителни изследвания – и за мъже, и за жени. Още от началото на следващата година програмата може да започне да работи, каза Петър Паунов и представи още един елемент от акцентите в програмата – подкрепа на младите двойки за по-висока раждаемост.

В битката с демографската криза и в помощ на младите хора от община Кюстендил ние създаваме фонд, от който ще се дава еднократна подкрепа от 200 до 2000 лева за всяко новородено дете в семейство на образовани родители. Минималното изискване за получаване на подкрепата е средно образование, с по-високия образователен ценз се увеличава и размерът на средствата. Така, едновременно с подкрепата, която ще бъде оказана на всички, които създават и отглеждат децата си в Кюстендил, това е стимул и за образование.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!