Борислав Михайлов първо отказа, после подаде оставка

Борислав Михайлов
  • Медийният директор на БФС Христо Запрянов: Държавата няма правото да се меси във футбола

 

 

Новината за оставката на Борислав Михайлов официлано бе съобщена на сайта на централата. Само няколко часа преди това той отказа да се оттегли от поста президент на БФС. Ето и съобщението: „Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз. След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин”.

По-рано през деня за оставката на БФС настоя лично премиерът Бойко Борисов. Медийният директор на БФС Христо Запрянов заяви позицията на футболната централа по повод поисканата оставка на Борислав Михайлов и скандалите по време на провеждане на срещата от европейските квалификации между отборите на България и Англия.

“Най-малкото по законите на ФИФА и УЕФА държавата няма правото да се меси във футбола. Позицията е ясна. Ръководството не смята, че футболната централа може да носи отговорност за хулиганските прояви на някои хора. За това си има изпълнителна власт, специализирани органи. За мен е малко странно наслагването на мнение, че едва ли не данъкоплатецът плаща заплатите в БФС. Не е така. Ние се самоиздържаме. Помощта на държавата е свързана с програмата за развитие на детско-юношеския футбол, която се провежда от няколко месеца, и закупуването на определен брой топки. Всичко го има черно на бяло. По принцип БФС е член на ФИФА и УЕФА и основните приходи, с които се върши оперативна дейност, са от там. Премиерът има право на мнение, министърът на спорта има право на мнение. Всички ни боли, че загубихме от Англия. Всички ни боли, че ни сочат с пръст заради инцидентите. Със сигурност България не е държава, която е известна с ксенофобия и расистко отношение. Не е важно кой какво е направил. Важното е, че мачът завърши, защото можеше да стигне до още по-срамни моменти.

Колкото и да ви звучи смешно, искам да похваля всички, които бяха свързани с организирането и провеждането на мача, от страна на БФС и УЕФА. Нямам представа дали тези прояви са провокация към БФС. Доста ще бъде жалко, ако е така.”

Борислав Михайлов застана начело на централата преди почти 14 години. Той бе избран за президент на 21 октомври 2005-а и смени Иван Славков-Батето. Последният изборен конгрес на БФС се проведе в края на февруари 2018-а. Борислав Михайлов бе избран със смазваща преднина пред другите двама кандидати – Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Бившият вратар получи 463 гласа срещу пет за Ивайло Дражев и 36 за Любослав Пенев.