Ще гласуват ли дупничани на кметските избори?

Никола Патев
  • Попитахме няколко граждани ще дадат ли своя вот и какви качества трябва да притежава градоначалникът

  • Младите хора, които попитахме, не са заинтересовани от това да отидат до урните

Ще гласуват ли дупничани на предстоящите кметски избори на 27 октомври и какви качества трябва да притежава бъдещият градоначалник?
Репортер на „Вяра” се разходи из центъра на Дупница и зададе тези въпроси на няколко граждани. Отговори дадоха двама пенсионери и един мъж на средна възраст. Направи ни впечатление, че няколкото млади дупничани, с които се опитахме да поговорим, не пожелаха да застанат пред диктофона ни.
„Изборите не ме вълнуват особено и не желая да коментирам нищо, свързано с тях. Едва ли ще ходя да гласувам”, бе отговорът на млад мъж на не повече от 25 години.
За разлика от него Никола Патев, който е в напреднала възраст, се съгласи да отговори на въпросите си. Пенсионерът е бивш лидер на местната структура на СДС.
„Разбира се, че ще гласувам, стига да успея да отида. Досега съм гласувал на абсолютно всички избори. В миналото бях председател на СДС-Дупница, бях и в националния съвет на партията. Изхождайки от опита си, според мен най-важното за един кмет е да бъде отзивчив. Той трябва да бъде добронамерен и да обръща внимание на обикновените хора. Аз съм вече възрастен и ми е трудно да преценя от какво се нуждае по-младото население на Дупница и какво трябва да се направи за тях, за да останат в града. През последните години бяха свършени немалко неща, но със сигурност има и още доста работа”, коментира пред „Вяра” политикът от миналото Никола Патев.

Методи Попов

Неговият по-млад съгражданин Методи Попов също е твърдо решен да гласува.
„Всеки един от нас трябва да гласува, а не само да се оплаква. Задължение е на всеки гражданин да отиде и да даде своя вот. Така след това ще можеш и да потърсиш сметка на управляващите защо не са свършили нещо, което са обещали”, каза Методи Попов.
Дупничанинът е категоричен, че кметът на Дупница трябва да обединява качествата на всички хора в общината.
„Градоначалникът трябва да бъде обединителна фигура. Трябва да работи и да мисли за просперитета на населението и града като цяло. Аз лично съм доволен от това, което беше направено в Дупница през последните 4 години. Направиха се много улици и продължават да се ремонтират и в момента”, добави мъжът от Дупница.
Според него занапред трябва да наблегне на здравеопазването и социалните услуги.
„Надявам се да се обърне повече внимание към грижата за възрастните и болните хора. Мисля, че може да бъдат направени конкретни програми, чрез които тези групи да бъдат по-обгрижвани”, завърши Методи Попов.
Третият дупничанин, който се съгласи да отговори на въпросите ни, също вече е пенсионер. Малин Ризов преди години е ръководел малко търговско предприятие в града.
„Много е важно да се гласува и никой няма оправдание, ако не отиде до урните. Чрез изборите обществото показва дали е доволно от досегашните управляващи и какво иска да му се случи за в бъдеще. Не трябва гражданите да бъдат умолявани да гласуват, те сами трябва да искат да го направят и да нямат търпение да дадат вота си. Крайно време е хората да се събудят от този летаргичен сън. Това, което виждам напоследък, не ми харесва. Цялото население е изпаднало в някаква летаргия и не се интересува от нищо. Забелязвам това у много млади хора, което изобщо не е хубаво”, изрази мнението си Малин Ризов, който е бил дългогодишен директор на едно от по-малките търговски предприятия в Дупница.
Той е категоричен, че всеки един кандидат за кмет трябва да покрива определени изисквания.

Малин Ризов

„Образованието и подготовката са на първо място. Това е задължително за всеки един, който иска да ни управлява. Също така много важно е и възпитанието, човечността и добротата. Без тях сме за никъде. Един кмет трябва да бъде по-близо до хората и да обръща внимание на исканията на най-обикновения човек. Разбира се, градоначалникът трябва да бъде и твърд по отношение на своето мнение и да го отстоява, а не да позволява да му диктуват какво да направи и с какво да не се захваща. Виждал съм кметове в миналото, които много лесно се изсилват и дават гръмки обещания, а след това не изпълняват нищо. Не бива да се допускат подобни хора в управлението”, каза още възрастният дупничанин.
По думите му през последните години Дупница бележи напредък в някои отношения.
„Не може всичко да е идеално, но има развитие в града ни. Например общинската администрация работи добре и е наясно с функциите си. Затова, дори и да дойде нов кметски екип, не трябва да сменя всички служители наред. Това би било много погрешно, но сме виждали да се случва при смяна на властта. Аз като човек, ръководил търговско предприятие, виждам, че и икономиката в града живна. Случиха се някои хубави работи тук. Хората в Дупница винаги са били с големи изисквания по много въпроси. Така че всеки кмет ще трябва да се съобразява много с дупничани”, завърши Малин Ризов.