ЗДРАВКО МИЛЕВ: КЮСТЕНДИЛ Е ЗА КУЛТУРА, А НЕ ЗА ОБЩИНСКА КОРУПЦИЯ

Общината в услуга на всички, залага Здравко Милев в управленската си програма за следващия кметски мандат. Той обещава, че вратата на кметския кабинет ще бъде отворена за всички. Предвижда още и пет крупни инвестиционни проекта за развитие на индустрията в общината – изграждане на индустриален парк „Кюстендил“, на плодово-зеленчуково преработвателно предприятие, проектиране на общинска система за управление и ефективно използване на кюстендилската минерална вода, довършване на отдавна започнати проекти – язовир „Кюстендил“ с подобектите към него, „Малкия Лувър“ – Кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, изграждане на планински комплекс „Осогово парк“, модернизация на лесопарк „Хисърлъка“. Наред с това планира инвестиции в образованието, здравеопазването, културата, облагородяване на градската среда и прилежащите села, реклама и промотиране на кюстендилските богатства.

– Започвате с щедри обещания, г-н Милев. Защо да Ви вярваме, че ще ги изпълните? Преди избори в Кюстендил на едро се обещава.

– Всеки прави каквото може. Един е силен в думите, обещава и чака друг да работи. Аз правя план, предлагам проекти и изпълнявам на 100%. Ако не вярвате, следете кампанията ми.

Поставям като основни принципи законност и честност в общинското управление. И реално вече отстоявам законността и честността на изборния процес. Срещнах се с ОИК-Кюстендил, не бяха много гостоприемни, но разбраха, че на тези избори не им е разрешено да правят опити да фалшифицират вота на гражданите и изборния резултат. Организирали сме вече подготвена мрежа от застъпници, които да следят къде отива всяка бюлетина, как се брои, как се отчита в протокола. Правим всичко, което можем, за да гарантираме законността и честността на тези избори.

Обещавам, че вратата на кметския кабинет ще бъде отворена за всички. И сега вратата на офиса на инициативния комитет е отворена за всички. Всеки ден минават кюстендилци, споделят си тревогата, дават съвети. Всичко записваме, защото всеки човек за нас е важен. Ясно е вече, кюстендилци имат нужда от опора, от морална опора в лицето на своя кмет.

Австрийският инвеститор “Робул” на посещение във фабриката за столове в Кюстендил по покана на Здравко Милев 15.10.2019

Обещавам прозрачност в работата на кмета, администрацията, в общинското финансиране и бюджетиране. И вижте къде е офисът на инициативния комитет – в центъра на Кюстендил, на площада, видим и достъпен за всички. Всеки, който мине, лесно и отдалеч ще види какво правим в този офис. Кажете ми къде са предизборните офиси на опонентите ми? Прозрачни ли са, вижда ли се какво се върши в тях? Защото който си е далавераджия, и в предизборна кампания далавери си върти на гърба на избирателите.

Обещавам чуждестранна инвестиция за изграждане на плодовопреработвателно предприятие. Инвеститорите от австрийската фирма „Робул“ – инвеститор „Клас А“, вече дойдоха в Кюстендил. Направихме оглед на терените, опариха си ръцете в минералната вода, напече ги кюстендилското слънце, видяха планината, обсъдихме бизнес плана. Очаквам решението им следващата седмица. Ако кажат да, започваме още веднага. Няма време да се чака да минат изборите и тогава да се работи. Кюстендил загива.

Обещавам промяна за Кюстендил. Промяната започва с книгите. Всички истински революции с книги са започнали. И вчера на представянето на управленската програма събрахме 150 книги, които ще дарим на драго сърце на кюстендилските читалищни и училищни библиотеки. Книги трябват. Кюстендил е за култура, а не за общинска корупция.

– Искате да кажете, че вече изпълнявате програмата си?

– Нищо не искам да кажа. Аз казвам и правя, изпълнявам. Кампанията е за това – да покаже всеки какво прави за добруването на общината и хората. Не да си говорим какво е добре да се направи, какво искаме да направим, какво можем да направим, какво ще направим, ако… Какво значи това „ако”? Ако станеш кмет, ще работиш за общината и съгражданите си. Ако не станеш – кучетата ги яли и общината, и съгражданите. А, не! Моето верую е обратното. Всеки кюстендилец, който милее за града си, за семейството си, за децата си, е длъжен да даде максимума от себе си, независимо дали е кмет, или е клет. Аз съм Милев и милея за Кюстендил.

– Дълго време работите и живеете във Виена, а с такава грижа говорите за Кюстендил. Защо се връщате тук? Не е ли там по-лесно, по-хубаво за живеене?

Семейство Милеви с носии и внукът им Матей

– Да, работя във Виена. Банков и финансов консултант съм с богат опит. Животът ми е подреден. Семейството ми е чудесно. Съпругата ми е „Българка на годината“ за 2015 г., учи виенчани да танцуват кюстендилски народни танци, преподава в Българското училище във Виена. Децата ми са големи, образовани, семейства имат. Внукът ми ми е вярата, че нашият кюстендилски род ще пребъде.

Роден съм в Кюстендил в стар и известен кюстендилски род. Никога не съм си тръгвал от тук, за да се връщам сега. Как човек може да си тръгне от майка си, от родата си, от корена си? Учих, пътувах, работих, събирах опит и ето сега дойде моментът да използвам всичко, което съм натрупал, за благото на моя роден град и община.

Иначе във Виена е хубаво. Животът там е уреден. Всичко най-добро от Виена пренасям вече в Кюстендил. Защо пък Кюстендил да не стане една малка Виена? И там имат планина, и ние тук също. И там имат река, и ние тук също. И там имат изкуство, а ние имаме цял Владимир Димитров-Майстора и още колко много от българската културна съкровищница. Те са организирали всичките си ресурси за свое удобство и благоденствие. Посрещат и изпращат туристи. Оставят си парите при тях, любовта си също. И ние можем. Вярвам, че можем.

За да успеем, е нужна промяна в мисленето. Не мислене и работа на парче с цел да се направи нещо за едни пари, а дългосрочно, перспективно мислене и планиране с идея за благоденствието на хората в общината поколения наред. Грехота е вода да газим, а жадни да ходим. За минералната вода говоря. Богатство на богатствата се разпилява от глупаво управление. Европейските градове днес мислят за развитието си в перспективата на 2040 г. И ние сме длъжни да изработим нашата стратегия „Кюстендил 2040“, за да не похабяваме плодовете на земята си, даровете на природата си, хората си.

– Трудно ще Ви е. Знаете ли в какво състояние ще поемете общината?

– Знам. Като опитен в големия европейски инвеститорски бизнес, преди да предприема даден проект, най-напред правя детайлно проучване на ситуацията, на бизнес климата, така да кажа. Община Кюстендил за последните 12 години е докарана до плачевно състояние. Всичките пет основни за развитието на общината сфери са достигнали точка на пълна мизерия. Започнете от общинското управление – пълен погром на демократичността, еднолично взимане на решения, насилствено налагане на гледни точки. Към това да прибавим и променливия характер на кмета, както и някои негови видими склонности към отказ от морални устои. Вземете финансовото състояние на общината и ще видите най-порочната практика с кредит да се изплаща кредит, което значи липса на пари. Замряло производство и индустрия, никакъв продукт. Да не говорим, че умното управление планира ето така: правиш инвестиция и реализираш резултат. От него една трета заделяш за възстановяване на ресурсите, другата третина за реинвестиране и чак последната трета е за печалба. Погледнете колко хора останаха в общината – демографска криза не – ами катастрофа е това. И днес чак след 3 мандата бившият кмет се сеща да помисли за мерки за преодоляване на демографската криза. И какво предлага – кюстендилската минерална вода да се използва за лечение на мъжкия стерилитет. Това си е направо смешно. За да има деца, родителите трябва да са спокойни, да имат добра и добре платена работа, да не се чувстват унизени и угнетени, а напротив – да усещат моралната опора на кмета и  общинската управа, да виждат бъдещето си тук. Работа трябва. А работата ще дойде, ако има добри инвестиции в индустрията на Кюстендил. Още Маркс го е казал – базата, икономиката, индустрията най-напред се изгражда и се развива и после надстройката и по-добрият живот сами ще си дойдат.

– Какво е образованието Ви?

– Завършил съм „Международни икономически отношения” в ВИИ „Карл Маркс“, днес се казва Университет за национално и световно стопанство. Специализирал съм в най-добрите школи по бизнес, финанси и управление в света. Но най-най-добрата школа е истинският живот.

– Желая Ви успех!

– Успех ще е да се преборим за неманипулиран граждански вот.

Успех ще е да излезем от апатията и лъжливото усещане, че нищо не можем да направим.

Успех ще е да спечелим изборите честно.

 

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!