Китайци проучват възможностите за инвестиции в Бобов дол

Момичета в национални носии посрещнаха китайската делегация с хляб и мед.
  • Вр.и.д. кмет Детелина Борисова: Предлагаме данъчни облекчения и гратисни периоди за инвеститорите

  • Местоположението на града позволява развитие на логистични центрове, предлагаме да се изгради предприятие за преработка на череши, завод за електромобили, можем да отглеждаме черници и да подновим пътя на коприната, посочиха от общинската управа

 

Местната община е готова да предостави облекчени условия за инвеститори от Китай, които да развият бизнес в Бобов дол. Това бе посочено от настоящата управа на миньорския град пред китайска правителствена делегация, която в сряда бе в Бобов дол във връзка с евентуални инвестиции. Делегацията включваше представители на Комитета за население, ресурси и околна среда и Комитета за връзки в проучването на най-голямата административна област в Китай – Хунан.

Вр.и.д. кмет Детелина Борисова (първата вляво) предложи облекчен режим за инвеститори от Китай.

Сред гостите бяха Ли Джуан Ли, Ван Сиву, Ян Сяоминг – директори и зам.-директори в споменатите ведомства. Разговорите са инициирани от ръководството на община Бобов дол. Китайските представители се срещнаха и с представители на местния бизнес. Поканата е била отправена преди 6 месеца във връзка със създалата се социално-икономическа обстановка заради ликвидацията на мините и освобождаването на много хора от работа.

„В България има национални закони, с които трябва да се съобразим. Има обаче и местни данъци и такси и цени на услугите, които се определят от местната власт. С решение на Общинския съвет може да се гласуват облекчения за бъдещите инвестиции, както и гратисни периоди. Ще бъде направено максималното, позволено от закона и в правомощията на местната власт, за да се облекчи този режим. Всичко възможно ще бъде направено, за да бъдат привлечени инвестиции”, каза вр.и.д. кмет на общината Детелина Борисова. Като силна страна за привличането на инвестиции Борисова посочи стратегическото местоположение на общината.

Йорданка Каленичкова

Бобов дол е на 40 мин. път от София, между паневропейски коридор №4, посока Солун, Гърция, и паневропейски коридор №8 към Скопие, Македония, Тирана и Дуръс, Албания, и Бари, Италия. „Преминаването на автомагистрала „Струма” или коридор №4, както и липсата към момента в региона на изградени условия за обслужване на пътния трафик, в това число на товарния трафик, са сериозна предпоставка за развитие на логистични центрове. Община Бобов дол се характеризира както с отличното си местоположение, така и с добре изградената транспортна и техническа инфраструктура. Всички населени места са електрифицирани и водоснабдени. Комуникационната инфраструктура е на високо ниво –  почти 100% покритие на всички мобилни оператори, скоростна интернет връзка посредством широколентов оптичен кабел. До всички населени места е възможна транспортна достъпност чрез асфалтирани пътища”, каза Детелина Борисова. Освен отличното местоположение и стратегическа локация като предимства за привличане на инвестиции бяха посочени ниските цени на земята и имотите, невисоките разходи за труд, наличие на свободна работна ръка и ресурсна обезпеченост в сферата на леката промишленост (хранително-вкусова, текстилна, обувна, преработваща, производство на елементи, материали, авточасти и др.), неразработен потенциал в сферата на туризма.

Моменти от посещението

Сътрудникът на общинската управа Ивана Пехливанова изтъкна, че е възможно дългосрочно сътрудничество в сферата на земеделието и високите технологии. „Нашият регион е уникален с това, че е единственото място, където масово се произвеждат череши, както и други плодове и зеленчуци. Ако вие проявите интерес за инвестиции, общината разполага с общинска земя, ще бъдете освободени от бюрократични пречки, това можем да осигурим и заедно бихме могли да преработваме череши по традиционни китайски рецепти. Знаем за високотехнологични дейности, които се развиват в Китай. На територията на общината би могъл да бъде изграден завод за електромобили. Има възможности това, което се произвежда, да се пласира в европейски и др. държави. Близостта до Македония, Сърбия и целия ЕС позволява това”, заяви Пехливанова. И допълни: „Възможно е да подновим Пътя на коприната. В района може да се произвеждат черници, да се възобнови бубарството и да се приложат китайски технологии за производство на китайска коприна. Бобов дол е страхотна дестинация за изграждане на логистичен център”, каза още Ивана Пехливанова. Главният инженер на общината Валери Георгиев посочи предпоставките за развитие на туризъм – крепостни стени от римско време, древен римски път, местообитания на различни растителни и животински видове, сред които див божур в района на Колош, разработен проект за развитие на туристическата инфраструктура. Сред присъстващите бе Йорданка Каленичкова – кмет на общината в 3 мандата преди години. Каленичкова изтъкна, че още преди 15 г. е осъзнала необходимостта от сътрудничество с Китай и във връзка с това е осигурила обучение на деца от Бобов дол по китайски език. „Винаги съм била убедена, че тук ще има китайски инвеститори. Заради това преди години общината плащаше на учителка да идва тук от София два пъти седмично и да преподава китайски”, припомни Йорданка Каленичкова.

„Доколкото знаем, България е богата на много природни ресурси и много голям потенциал за инвестиции. Ние сме запознати с Пътя на коприната и именно затова сме тук. В природния ресурс на нашата провинция има много сходни неща с община Бобов дол. В нашата провинция също произвеждаме много въглища, те са основният двигател на икономиката. Имаме и много богати земеделски земи. Днешната среща е едно добро начало между нашата провинция и Бобов дол. Смятаме, че има много потенциал за бъдещо сътрудничество в различни сфери”, обясни Ли Джуан Ли. Гостите отбелязаха, че те ще обсъдят бизнес възможностите с предприемачи от техните градове в областта Хунан. „Ще предадем проектите на вашите представители на бизнеса на хората от бизнеса в нашия град. Споменахте за изграждане на завод за електромобили и предприятие за пререботване на череши. В нашата провинция има много фирми, които биха могли да се интересуват от подобни дейности”, отбеляза един от гостите.

Те бяха впечатлени от посрещането си. По стар обичай делегацията бе посрещната с хляб и мед, поднесени им от момичета, облечени в национални носии.