Местни избори 2019: ЦИК разяснява как се гласува в изборното помещение  

Преди да влезете в изборното помещение се запознайте със списъците на кандидатите и номерата им в бюлетините. Те трябва да са поставени пред всяка избирателна секция.

В изборното помещение гласувате, като представите валиден документ за самоличност. За българските граждани – лична карта или зелен паспорт, за родените до 31.12.1931 година.

За гражданите на други държави-членки на ЕС – паспорт и удостоверение за пребиваване.

Член на СИК сверява данните Ви в избирателния списък и задържа документа Ви за самоличност до приключване на гласуването Ви.

Член на СИК откъсва пред Вас от кочана за съответния избор по една бюлетина, показва Ви, че е празна и поставя печат на гърба на всяка от тях.

В кабината за гласуване отбелязвате своя вот само с химикал, пишещ със син цвят, и само със знак Х или V. Вашият глас ще е действителен, ако правилно отбележите Вашия избор.

Общински съветници

За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера пред избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

Ако сте гласували за партия, коалиция или местна коалиция, може да дадете предпочитанието си за конкретен кандидат, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на кандидата, за който искате да дадете предпочитанието си, ще откриете в списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване.

Кмет на община, район или кметство

За кмет на община, район или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания Вас кандидат, с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

“Не подкрепям никого”

Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал пишещ със син цвят в квадратчето с надпис “Не подкрепям никого”.

След като сте гласували, сгъвате бюлетините по начин, който не разкрива тайната на Вашия избор, но трябва в долния десен ъгъл да се вижда номерът на всяка бюлетина. Излизате от кабината и подавате сгънататите бюлетини на член на СИК, който сверява номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл с номерa върху кочана, от който са откъснати.

При съвпадение на номерата, член на СИК слага втори печат на гърба на всяка бюлетина, откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и Ви подава бюлетините.

Член на СИК пуска отрязъците с номерата на бюлетините в специална за целта непрозрачна кутия.

Вие пускате бюлетините в избирателната кутия, подписвате се в избирателния списък, вземате документа си за самоличност и напускате изборното помещение.

В случай на грешка

Ако сгрешите при попълването на някоя от бюлетините, имате право да получите втора бюлетина от същия вид, но само веднъж. Сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис “сгрешена”, подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя и член на СИК.

Повече информация – на cik.bg и страницата ни във Фейсбук.