Дупница – национален център на хоровото пеене

Стефан Чавеев

На 19 и 20 октомври 2019 г. в гр. Дупница се провежда Десетият юбилеен международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски“ – Дупница 2019 г. Фестивалът е наследник на богатите музикални традиции на гр. Дупница в областта на хоровото изкуство.

Музикалната памет е изконната връзка между корените на миналото, настоящето и бъдещето. Тя ни отвежда в далечната 1894 г., когато се поставя началото на хоровото пеене в гр. Дупница. Хоровото изкуство поставя началото на духовното съзряване на гр. Дупница. То е автентичният духовен корен в изграждането и развитието на духовната култура в града. В продължение на 125 години в духовното съзнание на поколения дупничани, обществени дейци, самодейци и музиканти присъства хоровата песен, а традицията е пътят към бъдещето. Неслучайно академик Петко Стайнов и професор Георги Димитров – основателят на съвременната българска хорово-диригентска школа, във вестник „Култура“ от 6 юни 1970 г. заявяват, че в долината на Струма гр. Станке Димитров (дн. Дупница) трябва да стане окръг (център) на хоровото пеене. Една дълголетна мечта се сбъдва за радост на дупничани. Фестивалът е посветен на празника на града – 19 октомври. С неговото провеждане се отвори нова страница в духовния живот на гр. Дупница.

От 2010 г. фестивалът е включен в Културния календар на Министерството на културата. Провежда се с финансовата подкрепа на община Дупница, евродепутата Ева Майдел от ЕНП/ГЕРБ и дарители. Организира се от община Дупница и преминава под патронажа на кмета на общината и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Съорганизатори са Българският хоров съюз, Балканският хоров форум и Съюзът на българските композитори.

Стратегията на фестивала включва развитие и разширяване на мъжкото хорово пеене, стимулиране и създаване на нови песни за подобни хорове от български и чуждестранни композитори. Подпомагане на творческите контакти и обмен на информация между хоровете и диригентите.

Убеден съм, че обединени от неповторимия чар на хоровата песен, ще подарим поредния празник на града ни. На дупнишката публика, доказала своята любов към музиката, желая духовно удовлетворение и истинско удоволствие от хоровата песен. Пожелавам успешно представяне на наследниците на вечното и незабравимо хорово пеене.

Родна песен нас навек ни свързва!

 

Стефан Чавеев

Член на Надзорния съвет на Балканския хоров форум,

секретар на Организационния комитет на фестивала