Вицепрезидентът и държавният секретар на САЩ пристигат в Турция

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео заминаха за Турция в сряда, за да се опитат да договорят прекратяване на турската военна операция в Северна Сирия, съобщи АФП.

„Нашата мисия е да видим дали можем да постигнем примирие, дали можем да го договорим“, заяви Помпео пред репортери на борда на самолета на път за Турция.

Пенс и Помпео, които пътуват на различни самолети, се очаква да проведат разговори в четвъртък с турския президент Реджеп Ердоган, но той вече заяви, че няма да се срещне с тях.

Турският държавен глава също настоя, че турската операция, улеснена от изтеглянето на американските войски от Сирия, ще продължи. Американският президент Доналд Тръмп, който е изправен пред нарастващи критики за изтеглянето, отрече, че е дал на Ердоган зелена светлина за започване на операция срещу кюрдите.

От кабинета на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс заявиха, че Вашингтон ще въведе „наказателни икономически санкции“, освен ако няма незабавно прекратяване на огъня. /БГНЕС