Русия призова за възстановяване на териториалната цялост на Сирия

Москва се обявява за възстановяване на териториалната цялост на Сирия, като на Дамаск бъдат предадени всички национални територии, включително граничната зона с Турция. Това заяви днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Убедени сме, че постигане на устойчива дългосрочна стабилизация и безопасност в този район на Сирия, в страната и в региона като цяло е възможно само въз основа на възстановяване на първо място на нейния суверенитет и териториална цялост. Това означава предаване в крайна сметка под контрола на законното правителство на Сирия на всички национални територии, включително границата с Турция“, каза Захарова.

Русия е обещала на Анкара, че сирийските кюрдски милиции, срещу които Турция воюва, няма да бъдат в сирийските територии по границата, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Ако Русия заедно със сирийската армия премахне YPG (кюрдските Отряди за народна защита – б.р.), ние няма да се противопоставяме на това“, каза той в интервю за Би Би Си./БНР