„Мара Врачанка” донесе лауреатски звания на групата за стари градски песни „Ноктюрно” и солиста Христо Христов от Дупница

„Ноктюрно” на сцената на фестивала във Велико Търново
  • Ръководителката Василка Борисова: Групата ни намаля и приемаме нови участници, търсим сопран и бас

 

Формацията за градски песни „Ноктюрно” в Дупница стана лауреат на Празника на старата градска песен „Мара Врачанка” във Враца. Юбилейното 20-о издание на фестивала донесе лауреатско звание и на солиста Христо Христов. За впечатляващото си участие в престижния фестивал „Ноктюрно” и Христов получиха дипломи и плакети. „Представянето на групата бе на много високо ниво, както и на нашия индивидуален изпълнител Христо Христов. Според регламента изпяхме две песни – „Малка Бети” и „Аз бродя самотен”. Според регламента за солисти Христо Христов се представи с една песен – „Аз се върнах”. Конкуренцията на фестивала винаги е на много високо ниво. Бяхме над 20 групи, и то най-изявените от цяла България – от градове като Севлиево, Лом, Шумен, които имат традиции в изпълнението на стари градски песни.  Имаше и много индивидуални изпълнители. Изпълненията се оценяваха от жури  с председател певицата и водеща на телевизионното предаване „Ако зажалиш” Бони Милчева. Участието ни се осъществи благодарение на съдействието на община Дупница”, каза ръководителката на групата Василка Борисова.

Василка Борисова

Това е поредното отличие на „Ноктюрно” за сезона, посочиха още от формацията. В края на септември групата се класира на първо място на фестивала „Пей, сърце” в Кюстендил, който е международен, с участието на формации за стари градски и шлагерни песни от България, Македония и Сърбия. През м. май дупничани станаха лауреати на Старопланинския събор „Балкан фолк”, Националния шампионат по фолклор „Евро фолк 2019 във Велико Търново, откъдето имат сребърен медал, диплом за особени заслуги за съхранение на старата градска песен и още няколко отличия. Тази година „Ноктюрно” записа и нов албум – 11-и по ред, със 7 песни и DVD.

Отличието на групата от врачанския фестивал

В момента формацията се състои от 5 човека. Това са изпълнителите Василка Борисова, Елена Паризова и Христо Христов, Иван Гочев – корепетитор, и китаристът Георги Ушаков. Стана ясно още, че „Ноктюрно” има нужда от нови попълнения, които да заемат местата на отпаднали изпълнители. По здравословни причини от пеенето се отказа дългогодишната солистка Цветанка Попова. Други двама от изпълнителите вече не са сред живите – Ангелина Маноилова е починала тази година, а Атанас Великов – миналата година. „Групата ни намаля и приемаме нови участници. Търсим сопран и бас. В града има хора, които могат да пеят, но най-важното е да са сериозни хора и да идват редовно на репетициите. Те са веднъж седмично, а преди изяви – 2-3 пъти в седмицата”, допълни ръководителката.