Станишев: Спирането на Северна Македония и Албания за ЕС е историческа грешка

„Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани“. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, по повод решението на Съвета на ЕС да не покани Северна Македония и Албания за начало на преговори за членство в Евросъюза.

Станишев подчерта, че основната причина за този ход назад е позицията на президента на Франция, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите за членство.

„Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през следващата година през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки, защото една страна блокира този процес и това е Франция… Така се обезкуражават тези, които правят реформи, търсят добросъседство, нов стил, дух на отношенията в региона“.

Според Станишев „това, което се случи, е несправедливо“:

„Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство“.

Сергей Станишев коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел:

„Трябва да се избегне най-лошият сценарий – Брекзит без сделка, защото това би имало сериозни последствия… Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко – удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори“./БНР