Лидерска среща ще се състои днес от 17,00 часа във “Вила Водно” под ръководството на президента на Северна Македония Стево Пендаровски. На нея ще присъстват председателите на най-големите парламентарни политически партии както от правителството, така и от опозицията.

Премиерът и председател на СДСМ Зоран Заев, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски, председателят на ДСИ Али Ахмети, лидерът на Алианса за албанците Зиадин Села, лидерът на алтернативата Африм Гаши и председателят на движението БЕСА Билал Касами са поканени на срещата при президента.

В събота премиерът Зоран Заев заяви, че на Пендаровски ще предложи провеждане на предсрочни избори.

Християн Микоски изрази мнение, че очаква споразумение за избори, ако Заев не промени мнението си. А за лидера на Демократичния съюз на интеграцията Али Ахмети изборите са най-доброто решение, след като Северна Македония не успя да получи дата за началото на преговорите с ЕС.

За албанците добрата новина е, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Политическата партия Алтернатива, след отрицателно решение за преговорите за членство в ЕС с Европейския съюз, поиска възможно най-скоро да бъдат обявени предсрочни избори, което според лидера Африм Гаши ще потвърди отношението на гражданите към желаните от тях представители. /БГНЕС