Ученици нарисуваха портрет на Петър Берон в кюстендилска гимназия

Тримата млади художници пред своя проект

Портрет на автора на първия български буквар грейна в едно от фоайетата на ЕГ “Д-р Петър Берон” в Кюстендил. Трима ученици  нарисуваха лика му по повод Деня на народните будители. Идеята за портрета е на 12-класничката Габриела Александрова. Реализирането й е подкрепено от Йордан Георгиев и Дарина Дочева от 10-и клас. Директорът Иванка Янкова даде зелена светлина на проекта.

Габриела, Йордан и Дарина са възпитаници на школата по изобразително изкуство “Новите майстори” в Кюстендил, с ръководител Евгени Серафимов. Те имат няколко впечатляващи проекта през тази година – “Плаващите картини на Владимир Димитров-Майстора”, както и „Градът под повърхността“, 3D picture, която е с площ 10 на 6 метра и е на площад “Велбъжд”.

Габриела, Дарина и Йордан споделят, че няма да спрат дотук и вече обмислят да изрисуват и други български просветители в сградата на училището, датираща от 1904 година и първоначално строена за ловна резиденция на цар Фердинанд. Инициативата на младите творци се радва на пълно одобрение както от учителския колектив, така и на техните съученици.