19 казана курбан сготви майстор Стоян Кадийски за празника на Дупница

19 казана курбан хапнаха дупничани навръх празника на града. 90-годишна жена и баба с внуче първи получиха от курбана за здраве – за да са дупничани дълголетни и с внучета в ръка. Майстор Стоян Кадийски наготви 17 казана вкусен овчи курбан и два казана с боб.

Община Дупница и дарители осигуриха за ястието осем овце и пилешко месо. Два дни Стоян Кадийски с помощници и доброволци рязаха месото и зеленчуците за курбана. Той бе осветен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, който ръководи и тържествената служба в катедралния храм „Свети Георги Победоносец“.

Много от присъстващите се редиха и чакаха за курбан близо два часа. Те занесоха от осветената храна и на свои роднини, съседи и приятели. Смята се, че осветената храна носи здраве, мир и спокойствие на дома. На курбана дойде и уважаваната  пенсионерка, бивша акушерка – Мария Карпузка, а Страхил Влахов както винаги бе елегантен с изискан костюм.

Продавачката на семена Рая, Стефчето от хлебозавода, хористите от църковния хор, бизнесмени също търпеливо чакаха на опашката за курбан. Най-възрастната помощничка, доброволка на курбана, бе леля Магда, която чевръсто въртеше черпака и сипваше от ястието за здраве на миряните.