Данаил Атанасов от Перник спечели голямата награда от Зоналната изложба “Струма”

Пернишкият художник Данаил Атанасов е тазгодишният носител на голямата награда от Зоналната изложба “Струма”, чийто домакин е Перник. Той печели наградата на СБХ за втори път след възстановяването на изложбата през 2013 година.


В раздел „Живопис” наградите са две. Отличените творци са Валентин Топалов от Перник и Георги Андонов от Кюстендил. Ангелина Станчева от Благоевград е носител на наградата в раздел „Приложни изкуства”, а кюстендилският художник Станислав Божанков – в раздел „ Графика”. За скулптура тази година награда не се присъжда.
Сред номинираните творци са още Стоян Божкилов и Антон Гошев от Благоевград и Цветелина Стефанова и Камен Цветков от Перник.
Експозицията включва 168 творби на 96 автори от разположените по поречието на река Струма области Перник, Кюстендил и Благоевград и се организира ежегодно в трите града на ротационен принцип. Произведенията на художниците са журирани от комисия, оглавявана от председателя на СБХ Любен Генов, в която влизат и по двама представители от градовете участници.