Здравко Милев: Приемствеността между поколенията се предава чрез книги

Последната седмица от предизборната кампания Здравко Милев започна с три уникални събития. Срещна три поколения кюстендилски политици и интелектуалци и дари по 75 книги на децата от 4-то ОУ „Иван Вазов“ и от Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Раждавица. Милев дари и 75 книги на библиотеката на кюстендилското читалище „Братство“ .

Защо точно 75, попитахме Здравко Милев. „Защото на изборите Кюстендил тръгва напред с номер 75 в кметската бюлетина“, отговори той.

„Диалогът и приемствеността между поколенията са най-мощният двигател за развитието на всеки град, община, общество“, каза Здравко Милев. „Приемствеността гарантира устойчиво развитие, което е основен приоритет за развитие на ЕС и всички европейски градове. Кюстендил е също европейски град и следва да се развива европейски. „Връзката между родители, деца, баби и дядовци е свещена. Най-големият грях на днешното управление не само на Кюстендил, но и на цяла България е, че в егоизма и алчността създават условия за скъсване на родовите връзки, спира кръвта и живота. Вземете емиграцията и модерните форми на гурбетчийството. Кюстендилци нямат работа тук. Търсят работа в София, в чужбина. Синове се отричат от бащите си, от собствените си биографии. Моят баща Стойне Милев беше околийски секретар на БКП. Аз съм негов наследник. Той работеше в кабинета, който бившият кмет превърна в своя затворена крепост. Синът ми ме попита защо се кандидатирам за кмет? А аз му отговорих: За да отворя отново вратите на кабинета на дядо ти за кюстендилци.“

В днешния кабинет на кмета на Кюстендил след Стойне Милев е работил и Гале Христов – първи секретар на общински комитет на партията и гост на междупоколенческата среща. Той поздрави Здравко Милев за идеята му да заложи на приемствеността между миналото, сегашното и бъдещето на Кюстендил. „Погледът към миналото е необходима предпоставка за обяснение на сегашното и планиране на бъдещето. Нужна е промяна днес. Борба за промяна“, каза Христов.

„Промяната винаги е започвала от книгите, от духовността, от доброто самочувствие“, каза Здравко Милев. Ето защо той дари книги на две кюстендилски училища, в които се обучават близо 500 деца от ромски произход. Те са първите в читалищната библиотека. Заглавията на книгите маркират основни принципи от личната житейска философия на Здравко Милев. Според банкера Милев ключът към богатството е мисленето. Ето защо той дарява книгата „Мисленето като ключ към богатството“. „Нека повече хора да четат, да разберат, че начинът на мислене определя съществуването им”, казва Милев. Той е убеден, че всеки сам създава собствената си реалност и дарява книгата „Как се създава желана реалност“. Сред заглавията откриваме и „Война на световете“ на Хърбърт Уелс. Според Милев днес живеем в истинска война на два свята, две идеологии, две ценностни системи. Време е всеки да заеме своята позиция в тази война. „Имате право да застанете от страната на промяната и да воювате заедно с мен за по-доброто бъдеще на Кюстендил и България. Имате право да останете и от другата страна и да продължите да се спускате по спиралата на затъването“, казва Милев.

Последният кмет на Кюстендил преди 1989 г. Любомир Гергинов посочи трите основни видими признака на кюстендилското затъване днес. Според него те са: няма млади хора в града; няма средна класа; интелигенцията е малко и застаряваща.

„Не се знае какво ще стане с България. Аз виждам две перспективи“, каза проф. Стоян Михайлов, който беше гост на междупоколенческата среща по покана на Милев. „Първата е да продължи сегашното отрицателно развитие, което очевидно за всички мислещи хора води до крах на българската нация и държава. Втората е днес категорично да се спрат разрушителните тенденции. България има бъдеще, ако начело застанат хора като Здравко Милев. Хора, които като него имат верни възгледи за развитието на икономиката и духовния живот в името на разцвета на българския народ.“

Според проф. Михаил Мирчев вторият вариант е напълно възможен и преобръщането на негативните тенденции в държавата може да започне от Кюстендил на тези местни избори. „На първи тур е все по-вероятно дистанцията между „вечния“ кмет Паунов и уж „непознатия“ нов кмет Здравко Милев да бъде минимална. Това би означавало да се отиде на втори тур с енергия Милев да спечели с учудващо голяма дистанция. Много кюстендилци по инерция на това не вярват. Но мисля, че ще бъдат изненадани от числата. Много е важно хората в Кюстендил сами на себе си да повярват.“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!