Ето го и първият електромобил на Mazda

 

Първа снимка на предполагаемия електромобил на Mazda се появи в интернет-пространството. Кросоувърът е получил името MX-30, като премиерата му ще се състои по време на автосалона в Токио в края на октомври.По предварителна информация, първата масова електрическа Mazda ще получи електромотор с мощност 143 к.с. и 265 Нм, както и батерия с капацитет 35,5 кВт/ч. Този силов агрегат беше използван при прототипа e-TPV. Моделът е построен на специално проектирана за него платформа, като ще бъде оборудван с “уникална система за отваряне на вратите”.

От Mazda съобщават още, че интериорът на електромобила ще създава усещане за пространство, благодарение на оформлението на централната консола. Серийното производство на кросоувъра ще стартира догодина, като моделът ще се предлага не само на родния пазар в Япония, но и в Европа.

Едновременно с първия си електромобил Mazda ще пусне на пазарите и нов дизелов агрегат. В компанията са категорични, че нямат намерение да се отказват от двигателите с вътрешно горене, като считат, че те имат огромен потенциал, който не е реализиран./topgear.bg