Вотът на 27 октомври в Дупница с 350 претенденти за управници

Мария Чомакова
  • 322-ма се борят за 33 места в Общинския съвет, 7 – за  кметския пост в града, 21 са кандидат-кметовете в селата

  • Избират ги над 41 000 жители, председателят на ОИК Мария Чомакова: Над 400 души са ангажирани в изборите, работим спокойно, кампанията също е спокойна

Общинската избирателна комисия (ОИК) Дупница е готова за вота в неделя, увери председателят Мария Чомакова. От комисията са категорични, че тяхната работа, както и цялата кампания в Дупница, вървят спокойно. „Не разполагаме с информация за съществуването на мъртви души в избирателните списъци, както и за новорегистрирани хора в общината. Тази информация е в компетенцията на служба ГРАО, в която ще има дежурни служители в неделя. Ние сме предоставили телефони на секционните избирателни комисии, откъдето при необходимост могат да звънят в ГРАО. При нас не са постъпвали и сигнали за намерения за купуване и продажба на гласове. При постъпването на сигнали за търговия с вота ние ги препращаме в прокуратурата. Известно е, че не само купуването, но и продаването на гласове е престъпление, за което е предвидено  наказание по Наказателния кодекс”, каза председателят на ОИК. Относно последните постъпили в комисията сигнали Мария Чомакова обясни: „Във връзка със сигнала от ГЕРБ за залепените номера на АБВ имаме решение, качено и на сайта, указали сме, както е по Изборен кодекс, кметът на общината да извърши разлепване на нерегламентирано поставените номера, които и ние сме констатирали. Изпратили сме съответно и препис от решението до кмета на община Дупница. Другият сигнал беше от БСП, във връзка с поставени плакати на нерегламентирано място, отново от неделя. Във връзка с него сме излезли с решение, по същия начин сме указали на кмета да разлепи неправомерно поставените плакати. За удари под пояса не мога да коментирам. Тук, в комисията, всичко е наред, спокойно върви работата, спокойно минават заседанията. За момента кампанията е спокойна. Не сме се натъквали на някакви зависимости, конфликти”.

От комисията припомниха, че на 21 и 22 октомври бяха проведени двете обучения, предвидени за председателите, секретарите и членовете на секционните избирателни комисии (СИК). „Хората в комисиите са участвали и в други избори и са подготвени. Това, на което наблегнахме пред тях, са протоколите. И по-конкретно – в момента, в който са готови протоколите, без бързане да нанасят в беловите, за да може след това и тук при нас да е по-спокойно и да не се получават грешки. Важни моменти са сгъването на бюлетините, двата печата, които трябва да бъдат поставени, както и да не късат бюлетините – за това има глоби. Много е важно в протоколите да отбелязват кой в кой избор е участвал, ако някой не гласува за всички, а не кой за какво не е гласувал. По отношение на преференциите подробно сме обяснили къде да бъде поставен печатът, евентуално за втори тур. Относно застъпници, представители, наблюдатели, които ще бъдат там, сме обърнали внимание, че не бива да пречат, а да застанат настрани, за да може вотът да се проведе спокойно. Наблегнали сме на всички важни моменти, да се надяваме, че всичко ще протече нормално”, коментира Мария Чомакова.

На предстоящите на 27 октомври местни избори в община Дупница право на глас имат 41 233-ма жители. Те ще могат да дадат вота си в 75 избирателни секции. С провеждането на изборите са ангажирани над 400 души, като в СИК-овете са по 7 и 9 човека. Секциите за гласуване ще бъдат отворени в 8,00 часа и ще работят до 20,00 часа в неделя.

Живеещите в 17-те населени места ще избират измежду 7 кандидати за кмет на община Дупница. Това са представителите на двете най-големи политически партии – Методи Чимев от ГЕРБ и Първан Дангов от „БСП за България“, а също Ани Вакъвчиева от ПП Единна народна партия, Георги Градевски от ПП АБВ, Иво Ников от „Демократична България – Обединение“ (Да, България, ДСБ, Зелено движение), Методи Стойнев от ПП „Българска нова демокрация“ и Пламен Соколов от Местна коалиция „Движение Заедно за промяна”. Броят на кандидатите за общински съветници е 322-ма. Те са номинирани от 17 партии, местни коалиции и коалиции и ще се борят за 33 места в минипарламента. Пряк избор на кметове ще има в 6 села, с общо 21 кандидати за управници. Претендентите за кметския пост са най-много в Червен брег. Това са Мария Кирова от ПП „Нова демокрация”, Димитър Дангулов – ПП „Глас народен”, Захари Йочев – Партия на зелените, Славчо Димкин – ПП ГЕРБ, Силвия  Тодорова от Местна коалиция „Земеделски народен съюз (Движение Гергьовден и Съюз на свободните демократи)” и Румен Димкин – Местна коалиция „Движение Заедно за промяна”. В надпреварата в Бистрица са 4-ма – Мария Щипска от ПП „Българска нова демокрация“, Иван Бански – БСП, Мариана Караколева – Местна коалиция „Движение Заедно за промяна”, и Кирил Огненски – независим, подкрепен от ГЕРБ. 4-ма са и претендентите за поста в Самораново – Николай Ангарев от „Глас народен”, Борислав Костадинов – ГЕРБ, Мария Дотина – БСП, и Райко Цветков – Местна коалиция „Движение Заедно за промяна”. Номинираните в Крайници са 3-ма – Божидар Михайлов от ГЕРБ, Георги Матков – БСП, и Мариана Димитрова – Местна коалиция „Земеделски народен съюз (Движение Гергьовден и Съюз на свободните демократи)”. Двама са в надпреварата в Джерман – Ангел Цветков от ГЕРБ и Илчо Илиев – БСП. Двама се борят и за поста в Яхиново – Софка Скоклева – ГЕРБ, и Божидар Кирилов – БСП. Останалите 10 села – Баланово, Блатино, Грамаде, Делян, Дяково, Крайни дол, Кременик, Палатово, Пиперево и Тополница, са с под 350 души население и там ще гласуват само за общински кмет и съветници, а впоследствие ще бъдат назначени кметски наместници.