Младеж от София дойде специално до Дупница, за да помогне в приготовленията за празника на св. Иван Рилски-Чудотворец

Михаил Димитров (вдясно) заедно със Стоян Кадийски в катедралния храм „Св. Георги Победоносец”
  • Михаил Димитров: Уча право в ЮЗУ „Неофит Рилски”, но се надявам един ден да стана дякон

  • Баба ми е от Кюстендил и вашият край и църквите тук много ми харесват

Младеж впечатли всички в дупнишкия катедрален храм „Св. Георги Победоносец” с голямото си желание да помага навръх празника на св. Иван Рилски-Чудотворец. Михаил Димитров беше един от главните помощници в приготовленията за курбана, раздаван в Дупница за празника, на който се чества и Денят на Дупница. Той беше загърбил всичките си ангажименти в този ден, за да може да участва активно в приготовленията за празника. Михаил е първа година студент по „Право” в Югозападен университет „Неофит Рилски”. Роден е в София и е завършил средното си образование там, а с нашия регион го свързва баба му, която е от Кюстендил.
„Като малък съм живял в Кюстендил и имам много хубави спомени от двора на черквата там – „Св. Димитър”, която скоро ще има храмов празник. Там винаги ми е харесвало и винаги съм щастлив, когато отивам в родния край на моята баба. Кюстендил е много забележителен. Това е родното място на Ильо войвода, както и на Димитър Пешев. Там вече се познавам с повечето свещеници, тъй като се опитвам да помагам в храмовете. Признавам, че Дупница също много ми хареса. Имам една състудентка, която е от вашия град. Покрай нея дойдох за първи път тук. Това сега е второто ми идване в Дупница. Успях да се разходя, макар и за кратко. Много ми допада този град. От отец Иван, който е енорийският ми свещеник в София, съм чул и много добри думи за архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия – отец Георги Паликарски. Катедралният храм „Св. Георги Победоносец” е голям и много красив. Хареса ми и другата голяма църква в Дупница – „Покров на Пресвета Богородица”. Разбрах за нея, че е доста стара, горе-долу е на една възраст с кюстендилския храм „Успение Богородично”, каза пред „Вяра” Михаил Димитров.
Той беше много щастлив, че е отново в Дупница именно за празника на града.
„Празникът на св. Иван Рилски е прекрасен ден за цялата ни страна. Той е покровител на народа ни. Сам изявих желание да дойда от София, за да помагам. Също така често съм в помощ на отец Тодор в храма „Св. Мина” в Кюстендил, помагам и в един параклис в столицата, който се казва „Св. Троица”. Забелязвам, че напоследък има все повече млади хора, които имат желание да помагат в църквите. Те искат да са по-добри хора и християни, някои от тях дори искат да станат свещенослужещи”, допълни Мишо.
Студентът не крие своето голямо желание един ден да стане дякон.
„Натам ме влече сърцето. Надявам се да продължа в тази насока и да имам старанието и Господ да ми дава сили. Дано Той помага на всички нас и обществото ни да стане по-добро, да имаме повече желание да си помагаме един на друг. Вярата ни учи на това, а Бог ни дава силата да го правим”, завърши младежът от София.
Клисарят и главен готвач на курбаните в Дупница Стоян Кадийски беше категоричен, че дупничани винаги са закриляни от св. Иван Рилски.
„Празникът на св. Иван Рилски е празник на цяла България! Нашият град и околията особено почитаме този ден. Св. Иван Рилски ни пази от бедствия, бури и урагани и винаги ни помага за всичко. Дупница е най-близко до Рилския манастир. Някои си мислят, че Благоевград е по-близо, но това не е вярно. Нашия град и Манастира ни дели само балканът, неслучайно една от портите се нарича „Дупнишка”. Аз съм ходил пеша до Рилския манастир през планината, точно за 5 часа стигнах. За всички дупничани и хората от близките населени места няма по-голям празник. Той е наш земляк, но много хора не знаят за това нещо. Направихме 2 тона курбан. Дадохме от него на всички хора и имахме помощници отвсякъде”, каза пред „Вяра” Стоян Кадийски.
От всички хора, дошли да помагат, Кадийски е впечатлен от голямото желание за помощ, което е изявил именно младият Михаил Димитров.
„Това е много похвално. На тези млади години той идва и постоянно повтаря „Има ли още работа за вършене? Дай ми още работа”. Колко хора, при това толкова млади, ще дойдат специално от София, за да помагат тук за курбана? Много се радвам, че се намират такива млади хора, които показват голяма вяра в Бога и искат да помагат в църквата”, добави Кадийски.