Украински художници изрисуваха врати на къщи в Разлог

Украинските художници Оксана Стратийчук, Иванка Стратийчук и Оксана Миловзорова изписаха вратите на къщи в квартал „Вароша“ и град Разлог. Разлог се слави с гостоприемството на своите хора – в делник и празник по повод и без повод разложкият дом е отворен и топъл. Домовете се огласят от смях, музика и песни, от сандъците се вадят грижливо стъкмените носии… Прочуто е разложкото гостоприемство – кой с носия ще се облече, кой от вкусната разложка капама ще опита, кой ще поиграе на пъстрото хорото на пазара. И всички идват отново и отново – да почувстват Разлог, да го видят, да го изживеят. Това впечатлява преди години група художници от Украйна, България, Полша, които изрисуваха вратите в парка на град Разлог.

Като продължение на идеята тяхното изкуство се пренесе в квартал „Вароша”. Благодарение на д-р Джупанова и нейната сестра – художничката Оксана Старатийчук, художниците се сприятелиха с хора от града и те предоставиха част от домовете си за тяхното творчество. Творците разгърнаха вдъхновението си върху вратите – това е символът на дома, който всеки вижда от пръв поглед. Вратата говори много… Тя е белег на дома, за мерака на домакините, за уюта в дома, за подредбата. Прагът е свещен за българина, той се пази от зли очи и се благославя да се прекрачва само от добри и желани гости и орисии.

Върху вълнуващите пана – вратите, разцъфтяха рози, накацаха врабченца, извиха се лози, изгряха фантазии, отпечата се душевността на авторите. Инициативата продължава. Община Разлог полага големи усилия за естетизиране на градската среда, това е повод да поканим отново художниците да бъдат гости на града и да разгърнат своя талант и фантазия. Към гражданите, които милеят за града, от местната община поставиха едно интересно предизвикателство. Семействата, които са отворени към тази инициатива, нека да заявят своето желание на имейла на община Разлог – ob_razlog@bcmesta.bg или във фронт офиса на улица “Шейново” 2.