Британската полиция откри 39 тела в контейнер на камион, дошъл от България

Британската полиция съобщи днес, че телата на 39 души са открити в камионен контейнер в индустриален комплекс източно от Лондон. Шофьорът на камиона – 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е задържан по подозрение в убийство.

Полицията съобщи, че камионът е дошъл от България, като е влязъл във Великобритания през уелското пристанище Холиохед с ферибот от остров Ирландия в събота. Подробностите все още са оскъдни. Заместник-шефът на полицията в графство Есеск Пипа Милс каза:

“На този етап не сме установили самоличността на жертвите, нито произхода им. Очаквам това да бъде дълъг процес. Не мога да кажа на този етап колко дълго ще продължи да бъде отцепен районът, но мога да ви уверя, че работим, за да освободим местопрестъплението в най-кратък срок. Това е абсолютна трагедия, продължаваме да работим с много партньорски институции”.

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че страната му проведе пълно разследване на твърденията, че камионът е бил преди това в Ирландия.

Според британския вестник “Телеграф” камионът е бил регистриран в България.

Полицията била извикана от Спешна помощ малко след 01,40 часа днес след откриването на тела в Индустриалния парк „Уотърглейд“ в Грейс, графство Есекс, на около 32 км от Централен Лондон.

Британската полиция обяви, че смъртта на 39 души в камиона е „абсолютна трагедия“, докато се опитва да идентифицира жертвите и да разкрие как превозното средство е влязло в Ирландия, преди да стигне до Великобритания.

Главният комисар на полицията в Есекс Андрю Маринър посочи: “Това е трагичен инцидент, при който голям брой хора са загубили живота си. Нашите разследвания продължават, за да се установи какво се е случило. В момента сме в процес на идентифициране на жертвите, но предполагам, че това може да бъде продължителен процес”.

“Вярваме, че камионът е от България и е влязъл в страната през Холихед в събота, 19 октомври. Работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да разследваме трагичния инцидент”, добави Маринър.

Британският премиерът Борис Джонсън заяви: “Ужасен съм от този трагичен инцидент в Есекс. Получавам редовни актуализации и вътрешният офис ще работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установяваме какво точно се е случило”

“Моите мисли са с всички онези, които са загубили живота си, и с техните близки”, добави той.

Вътрешният министър Прити Пател заяви, че е „шокирана и натъжена от този крайно трагичен инцидент“.

„Такава трагична новина за изгубени животи. Мислите ни са с жертвите, техните семейства и приятели. Полицията работи, за да изправи отговорните пред правосъдието“, обяви в Туитър Брандън Люис – зам. вътрешен министър.

Към 12,30 ч българското външно министерство съобщи, че към момента не разполага с информация относно публикациите в британските медии. “Все още проверяваме информацията, публикувана в британските медии, и сме във връзка с британските власти”, заяви говорителят на външното министерство Цветана Кръстева, предаде „Ройтерс”.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти.

Установена е връзка с британската полиция. Представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.

Все още не можем да дадем категорична информация за българска връзка с трагедията, каза министър Маринов и допълни, че българският полицейски представител във Великобритания е осъществил контакт с властите.

“Проведох разговор с полицейския представител на Република България, който е във Великобритания. Той е направил връзка с местната полиция. Очаквам оттам подробна информация по отношение на камиона, неговото движение, дали е с български табели, откъде идва, но към момента такава официална информация нямаме. В момента, в който я получим, ще бъдете уведомени”.

Холихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дувър и служи като основен маршрут от Ирландия до Британския остров.

В. “Дейли Мирър” напомня, че през миналата година британските власти са били предупредени, че контрабандистите на хора гледат на ирландската граница като на слаба точка на границата с Великобритания и отвеждат мигранти в Ирландия, преди да ги транспортират до Великобритания. Не е известно обаче дали това е станало и в настоящия случай.

„Ройтерс” припомня, че в най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дувър. Холандският шофьор бе осъден година по-късно за убийство.

През юни тази година унгарски съд осъди на 25 години затвор трима българи за смъртта на 71 мигранти, открити задушени в камион в Австрия през 2015 година./БНР