Опасност от фалит грози хосписа в Бобов дол

Елза Величкова и Петър Петров
  • Кюстендилският окръжен съд: МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” ЕАД (в несъстоятелност) претендира за неплатени 100 125 лв. наем от хосписа

Опасност от фалит грози хосписа в Бобов дол. Дружеството, което е собственост на община Бобов дол, може да бъде обявено в несъстоятелност. Причината са над 100 000 лв. наем, който хосписът не е платил на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев“ ЕАД – в несъстоятелност. Това потвърдиха от Окръжния съд в Кюстендил в отговор на въпроси на репортер на в. „Вяра” относно обезпокояваща информация за тежкото финансово състояние на медико-социалното заведение, намиращо се в сградата на закритата преди няколко години общинска болница „Д-р Стоян Сантев“ в миньорския град.

Детелина Борисова

Заради борча в Окръжен съд – гр. Кюстендил е депозирана искова молба,  внесена от Тихомир Димитров – постоянен синдик на МБАЛ “Д-р Стоян Сантев” в несъстоятелност – гр. Бобов дол. Молбата е с входящ №2396 от 1 април 2019 г., депозирана в Търговската колегия на съда. Синдикът е изпратил и покана за доброволно изпълнение, получено от управителя на хосписа д-р Екатерина Митова, на 14 февруари тази година и подписано от нея. В исковата молба синдикът моли за погасяване на 22 645 лв. задължения, натрупани към 31 декември 2018 г., и посочва, че в противен случай ще пристъпи към прекратяване на договорите за наем и принудително събиране на посочените в иска суми, ведно с лихви, неустойки и разноски, по законовия ред. От местната управа и от ръководството на хосписа премълчават част от фактите. Казват, че Общинският съвет не е вземал решение за обявяване в несъстоятелност на дружеството, не е започвана такава процедура и хосписът има само 10 000 лв. дълг – неплатен наем.

Д-р Екатерина Митова

„В Окръжен съд-Кюстендил е образувано търговско дело по искова молба на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев“ ЕАД (в несъстоятелност) срещу „Хоспис Бобов дол“ ЕООД. Делото е в процес на размяна на книжа между страните по делото. След приключване на процедурата по чл. 367- 373 от ГПК делото ще бъде насрочено за разглеждане при наличие на предпоставките за това. МБАЛ „Д-р Стоян Сантев“ ЕАД (в несъстоятелност) претендира за неизплатени от „Хоспис Бобов дол“ ЕООД по договор за наем 100 125 лв., като сумата включва главница и договорена неустойка по договор”, се казва в отговора, който получихме от пресслужбата на съда.

Припомняме, че преди няколко дни – на 14 октомври на сайта на в. „Вяра”, а на 15 октомври – в печатното издание публикувахме материал, касаещ хосписа. Дописката бе по сигнал на Петър Петров – служител в отдела за образование и култура в община Бобов дол, който сега се кандидатира за кмет на миньорската община. Както повеляват правилата в журналистиката, за коментар тогава потърсихме вр.и.д. кмет на общината Детелина Борисова и управителя на хосписа д-р Екатерина Митова. И към двете се обърнахме с въпроси. Част от тях бяха: Вярно ли е, че хосписът е обявен в ликвидация заради дългове, колко са задълженията и за какво и към кого са те? Попитахме още какво е финансовото състояние на хосписа в момента. След което публикувахме едно към едно отговорите, поставени в кавички. Отговорите бяха, че хосписът работи, няма финансови затруднения, не е в процедура по ликвидация, че дори е пълен и връща желаещи да бъдат приети и че сигналът е свързан със слухове и предстоящите избори. Дали са казали истината, или не, личи от отговора от съда, а коментарът е излишен. Коментираме обаче поведението на Петър Петров, който се опитва да ни вменява някаква вина. Затова разказваме.

Факсимилета от документи, свързани със случващото се в хосписа.

След като излезе публикацията, Петров се обади отново, за да каже, че вр.и.д. кмет Борисова и управителят д-р Митова са излъгали. Петров започна да диктува опровержение по телефона, въпреки че би било редно, ако иска да опровергае нещо, да го направи писмено. По време на разговора му бяха поставени въпроси, в чиито отговори не бе убеден – не беше наясно дали става въпрос за дело в Кюстендилския окръжен, или Кюстендилския административен съд, както и в други свои твърдения. Настояхме за точна информация и документи. Получихме документите, като лично репортерът, работещ по темата, отиде да ги вземе от кафене в Дупница, където ги бе оставил Петров. Когато го помолихме да донесе документите в редакцията на вестника, Петър Петров обясни, че не може, защото трябва да заведе болния си баща на лекар. Дни по-късно на сайта на изданието Петров ни упрекна, че не сме публикували правото му на отговор. Нещо повече – позволи си да ни критикува. Написал е: „Не съм прочел през мандата на Величкова в. „Вяра” да е публикувала (би трябвало да се напише „публикувал”, защото вестник е в мъжки род, но г-н Петров явно не е длъжен да знае българската граматика, бел. авт.) един критичен материал за общината. Защо ли? Всичко е цветя и рози.”

Не дължим обяснения на Петър Петров, но заради себеуважението си ще му кажем, че след като имахме документите, поискахме официална информация от Окръжния съд в Кюстендил. Получихме такава в началото на седмицата и беше въпрос на време да оповестим това, което сме разбрали от пресслужбата на съда. Не публикувахме веднага наученото по обективни, чисто технически причини – през всичкото това време сме имали и други ангажименти, и други теми, които са били приоритет за изданието.

 

Нападките на Петър Петров ни провокират да му кажем и друго. През тези 4 г. не сме чули той да критикува община Бобов дол и шефката му Елза Величкова. И дума не може да се отвори за това той да е сигнализирал за нещо нередно в общината. В това число и за хосписа, където поне според документите проблемът с дълговете не е с предизборна дата – октомври т.г. Защо ли? Може би всичко е било цветя и рози? Или защото тогава общинският служител Петров не е имал изгода да критикува институцията, която представлява, и своя началник. Чували сме само хвалби. Когато сме искали информация от него, свързана със събития в общината, винаги е подчертавал заслугата на Величкова. Нямаме впечатления да е бил несъгласен с политиката на общината в изминалия мандат. Ако беше иначе, нямаше да е част от екипа, в един от най-важните отдели. Няма да спестим и това – в поведението на г-н Петров личеше сервилност към висшестоящите. Публикуваме снимка, на която се вижда Петър Петров да държи рамкирано благодарствено писмо, изпратено на Величкова. Никой не е дал насила в ръцете на Петров това писмо. Никой не го е накарал да застане с него за снимка за медиите.

И още нещо – в редакцията са постъпвали сигнали за проблеми в миньорската община, по които сме работили. Задавали сме въпроси, търсили сме отговори, никога не сме си позволили да премълчим за нещо.

Знаем, че е предизборно време и тогава за някои всичко е възможно – от цветя и рози в Бобов дол до упреци и критики от хора, които обикновено са по-ниски от тревата. Не сме очаквали някой да надскочи себе си, но и не искаме да ни превръщат в част от битка, от която сме много далеч. Не очакваме в Бобов дол всичко да бъде цветя и рози. Няма да се случи, та дори и Петров да получи доверието на бобовдолци. Иска ни се не само там, а и в целия регион да надделее разумът – както на изборите, така и след това.