Предизборни страсти в Дупница

Валентин Николов
  • Никога досега не е имало толкова кандидати за общински съветници, категорични са част от гражданите

  • Очакванията са новият местен парламент да бъде много пъстър

Броени дни преди местните избори прогнозите за бъдещ кмет и общински съветници са повече от всякога. На пейките при фонтаните на централния площад „Свобода”, в Градската градина и в кварталните градинки и кафенета се обсъждат кандидатите за градоначалник и кандидат-членовете на местния парламент.
В квартал „Развесена върба” и живеещите в района на Наковия мост почти всяка вечер коментират какво ще се случи на предстоящите избори. Всеки има свой кандидат и защитава избора си, посочвайки положителни страни на личността, за която ще гласува, без да пропуска да изтъкне и минусите на опонентите му.
Николай Костадинов и Иван Ангелов често спорят по много въпроси на пейките пред блока си, така е и сега. Обсъждат всичко, случващо се в държавата и града, спорта и политиката. И относно кандидат-кметовете отново са на различно мнение. Но и двамата са сигурни в едно – новият Общински съвет ще бъде съставен от представители на много и най-различни партии. Според двамата възрастни мъже половината от местния парламент ще бъде съставен от представители на двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, докато другата половина ще бъде разпределена между пет или дори шест партии.
„Помнете ми думата! Някои от малките партии ще успеят да вкарат двама, а може би и трима души за общински съветници. Това са млади хора и много дупничани ще потърсят промяната в тяхно лице”, сигурен е Костадинов.

Петър Дашев

Валентин Николов също споделя подобно мнение. Той предполага, че новият Общински съвет ще бъде доста пъстър.
„Очаквам, че през новия мандат много партии ще имат свои представители. От 33 места в местния парламент ГЕРБ и БСП ще имат най-много 20, докато другите ще бъдат разпределени между останалите. Така 5-6 от по-малките партии ще имат по 2-ма-3-ма общински съветници. По този начин сесиите ще бъдат далеч по-интересни и всяка точка ще бъде много по-обсъждана. Също така мисля, че повечето от малките партийки, които нямат кандидати за кметове, ще се присъединят към досегашния кмет. Например СДС и техният местен лидер Костадин Костадинов вече открито заявиха подкрепата си за Методи Чимев. Очаквам, че и други по-малки партии ще го подкрепят. Това ще окаже влияние на евентуален балотаж срещу Първан Дангов. Мисля, че точно заради това се явяват толкова много по-малки партии, които да наклонят везните. Нещо подобно може би ще се случва и по време на гласуванията в ОбС”, каза пред „Вяра” Валентин Николов.

Лазар от Сапарева баня

Според него кандидатите много трябва да внимават какво обещават на хората. „Преди всички избори, особено тези за кмет, винаги се дават много големи обещания. Всички, които искат да управляват града, трябва много да внимават какво говорят”, беше категоричен Валентин Николов.
Той  не пропусна да отбележи и колко важно е всеки един гражданин да гласува, особено в днешно време.
„Аз лично ще гласувам. Винаги съм го правил и според мен задължително всеки гражданин трябва да упражни правото си на вот. Не посочвам партия и не казвам за кого, но трябва да отидем до урните. Защо? Моето мнение е такова, че ако гражданите, имащи право на глас, не гласуват, след време всички избори ще се влияят само от циганските гласове и от купения вот. Гласовете на циганите може би няма да станат болшинство, но със сигурност ще се изравнят с тези на българите. Много хора са отчаяни и заявяват, че няма да гласуват”, завърши той.
Намираме 72-годишния бивш електротехник Петър Дашев да си почива на една от пейките пред сградата на общинската администрация. Той също се опита да направи кратък анализ на някои от кандидат-кметовете в Дупница.
„Чух, че Георги Градевски например обещава да намали цената на градския транспорт с 50%, което според мен е невъзможно. Иначе той има някои интересни предложения, които ако се реализират, ще бъде добре. Същото мога да кажа и за идеите на бившите кметове Първан Дангов и Пламен Соколов. По време на своите управления те направиха някои хубави неща, но и не изпълниха доста от обещанията си. Колкото до досегашния кмет Методи Чимев, мога да кажа, че свърши доста полезна работа. Но тук ще отправя и една критика към него относно новите електронни табла, които бяха поставени на спирките на градския транспорт през зимата. В София тези табла са много точни и почти винаги минутите до идването на автобуса са точно толкова, колкото са всъщност. Докато тези в Дупница не работят или ако работят, не показват точна информация. На мен, като на електротехник, не ми харесва и как е направено захранването им. Иначе ми прави впечатление, че има огромен брой кандидати за общински съветници. Някои са много млади, докато други са доста възрастни. Дано се кандидатират, за да помогнат, а не за лични облаги. Ще бъде много интересно да видим на едно място млади и неопитни хора и врели и кипели възрастни политици”, коментира Петър Дашев.

Петър Петров

Преди няколко дни той е изгубил личната си карта и се надява да успее да я намери до неделя, когато са изборите.
„От няколко дни личната ми карта липсва. Все си мисля, че е някъде вкъщи и затова все още не съм ходил до полицията. Дано да я намеря преди изборите, за да мога да гласувам”, завърши пенсионерът от Дупница.
Лазар от Сапарева баня чакаше своя автобус за курортното градче на една от централните спирки в Дупница. Той е запознат с кандидат-кметовете на двете общини, но е категоричен, че няма да гласува.
„Твърдо съм решен да не гласувам. Предишните избори дадох вота си и по принцип винаги съм го правил. Но сега съм много разочарован от всички политически партии. Не одобрявам нито един от кандидатите за кмет както в Дупница, така и в Сапарева баня. Всички много обещават преди изборите, но след това обещанията си остават във въздуха”, заяви Лазар от Сапарева баня.
Пред пощата в Дупница пък разговаряхме с Петър Петров. Той е пенсионер от 16 години, преди това е бил железничар.
„Струва ми се, че борбата ще бъде между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Методи Чимев и Първан Дангов са и двете най-разпознаваеми личности и моята прогноза е, че един от тях ще спечели изборите. Не познавам другите, които са се кандидатирали. Сега е много лесно да се обещава и всички го правят, но като дойде време за изпълнение, нещата стоят по друг начин. Харесва ми, че Методи Чимев, Първан Дангов и Пламен Соколов, които вече са били градоначалници, признават част от своите грешки, които са допуснали. Надявам се, че който и от тях да бъде избран, да не си позволява да допуска стари грешки. Мисля, че никога досега не е имало чак толкова много кандидати за общински съветници. Със сигурност Общинският съвет ще бъде много пъстроцветен и ще станем свидетели на много интересни дебати”, каза Петър Петров.