Дупничани в деня на вота: Искаме по-добри улици и пенсии, канализация, работа

Анелия Лондрева

Дупница да бъде по-добро място за живеене, да има по-предприемчива управа, по-благоустроени улици. Това са част от нещата, които заявиха, че искат дупничани в деня на вота. За какво гласуват и каква виждат Дупница след 4 г., бяха част от въпросите, с които се обърнахме към няколко души, които срещнахме в дворовете на ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” (Механото) и ОУ „Неофит Рилски”. В двете училища има най-много секции и гласуват най-много хора. Избирателите са от различни етноси – българи и роми. В Механото гласуват хората от махала „Каваклия”, която е изцяло ромска, както и от Горна махала, където също живеят много хора от малцинството. В училище „Неофит Рилски” правото си на вот упражняват живеещи в най-големия квартал на града – жк „Бистрица”, и кв. „Бешика”, както и хората от най-голямата ромска махала – „Гиздова махала”. И в двете училища изборите вървяха спокойно, като на моменти пред някои от секциите имаше опашки от по няколко чакащи. Преди 11 часа в Механото и преди 12 часа в училище „Неофит Рилски” впечатление правеше фактът, че има малко гласуващи хора от малцинството. Обичайно на избори в Дупница двете училища се спрягат като местата с най-много купени гласове. Всички, на които зададохме въпроса има ли продажба на гласове, заявяват, че няма.

Рангел и Георги Томови

„Гласуваме за това да има по-хубави улици, да има осветление. Искам човек, който да държи за града”, каза бившата счетоводителка Наташа Илиева.

„Гласувам за нашите, за кого да гласувам? Живея с 200 лева пенсия. Какво да направя с 200 лева? 46 г. трудов стаж имам, имам и първа, и втора, и трета категория. Работил съм със строителни машини, къде ли не. За мен това е най-големият проблем – пенсията не ми стига за нищо. Като платим ток, телефон, вода, кабелна – и за 3 дена мойта пенсия заминава на кино”, обясни Лазар, който е на 73 г. и живее в района на Ридо в Горна махала.

„Гласувах, като желанието ми е да се променят всички хора. Да имат възпитание, култура и нещо да се направи. Общинските съветници и кметът трябва да обикалят кварталите и да виждат какво е положението и да ни направят най-нужното. Ние нямаме канализация, в 21-ви век живееме. Иска ми се да имаме канализация, поне една главна улица, по която минават колите, да е асфалтирана, една поне да направят”, каза Рангел Томов, който изкарва хляба си като музикант по заведения в чужбина. Той е бащата на Томас Томов, който преди 4 г. спечели телевизионното риалити „България търси талант”. За първи път на 27-и т.м.  гласува и братът на „дупнишкия Павароти“ – Георги Томов. „Гласувам за промяна, за по-добър живот в нашия град, общо взето, да се променим като хора, да бъдем по-добри и честни. Искам след 4 г. да видя Дупница по-добра, по-можеща”, обясни Георги.

Наташа Илиева

„След 4 г. си представям Дупница по-чиста, но не знам дали ще стане такава. Чистотата е много зле. Улици, паркове, градинки… Кошчета… Детските площадки са сметища. Улиците са много мръсни. Много ми се иска да има периодично измиване на улиците. Не ми се струва да е толкова сложно. Мрънкаме – въздухът е мръсен, храната била мръсна. Поне това, което зависи от нас, ние да можем да направим. Грижа за хората, това всеки го казва, и тая грижа всеки я разбира по различен начин. Гласувах за една по-чиста Дупница, да видим дали ще е така. Дано, надяваме се. Трябва да гласуваме задължително. Всеки да даде своя глас, а не после да вика „Абе, тия са маскари, ония са такива”, коментира Анелия Лондрева – продавачка в магазин в града, която има малко дете.

„Гласувам, защото зависи какъв кмет ще си избереме. Кметът трябва да бъде лоялен към хората. Искам  да има работа, да няма безработица. И двете ми дъщери са безработни. Трябва да има работа поне за младите хора. Аз работех в една българо-холандска фирма, откъдето шефката ни изгони. Изгони 150 жени, беше февруари. Вече не съм и в Бюрото по труда, сама си търся работа. Имам голям внук – 18-годишен, който учи в Автото. Трябва да има средства за него, за да може да ходи на училище. А след като родителите му са безработни… От „Ценеви” до Автото ходи пеша, само и само да учи детето. Много ни е трудно. Съпругът ми е пенсионер и опираме само на едната му пенсия, 470 лева. Вкъщи сме трима и помагаме и на голямата ми дъщеря, не можем да ги оставим”, обясни 51-годишната Снежана Методиева. Женета бе категорична: „Няма продажба на гласове. Засега просто не смеят. Казвам си истината, пред Бога, защото аз съм християнка. Първо съм християнка и имам страх от Бога”, сподели Снежана, която бе на входа на училище „Неофит Рилски” като застъпник на една от партиите.