Здравко Милев не можа да достигне до всеки жител на община Кюстендил. Хората не че не го припознаха, те не го разпознаха, каза председателят на общинската структура на БСП Росен Димитров

Евтимова, Йовева, Панчева, Димитров, Гергинов, Тодоров и Цуцумански (отляво надясно)
  • 4122 недействителни бюлетини е наказателен вот към всички политически формации в града, заяви Атанас Гергинов

  • Радвам се, че не само от листата на БСП влязохме млади, активни хора, а 1/3 от общинските съветници сме такива. Предпочетохме Кюстендил, а не София или чужбина, каза Лилия Евтимова-Алексиева

 

Първата си официална пресконференция след изборите направиха седем от деветте общински съветници от Коалиция „БСП за България“, които влизат в новия местен парламент в Кюстендил.

“Преди всичко искам да благодаря на кюстендилци, които ни подкрепиха и видяха в нас желанието да променим нашия град. На второ място ще погледнем изборите математически. Естествено 41- 42% е много малка активност при гласуване. Това означава един наказателен вот, а нашата грешка в този наказателен вот е това, че явно не сме явили правилния човек за кюстендилци и не е можал да ги ангажира да излязат и да гласуват. От гласувалите 42%, малко повече от половината 20% са подкрепили г-н Паунов. От тях 15% са хора, които се страхуват за работните места, а това означава, че истинската му подкрепа е някъде от 5 до 10%. Тава са именно хора, които наистина си ги харесват, както и роднините, разбира се. Така чисто математически погледнато, това не е толкова Петър Паунов да бъде преборен”, каза пред медиите председателят на общинската структура на БСП и водачът на листата на червените Росен Димитров.

Той бе категоричен, че кюстендилци наистина имат право да съдят и въпреки че е приканил хората да упражнят правото си на глас, не са го направили и това е техният наказателен вот. По отношение на кандидат-кмета, подкрепен от БСП – Здравко Милев, Димитров заяви, че отправя упрек към екипа му, който не е можал да го популяризира.

“По време на кампанията издигнатият от ИК Здравко Милев и подкрепен от нас не можа да достигне до всеки жител на община Кюстендил. Хората не че не го припознаха, те не го разпознаха. За мен първо трябваше да има много повече медийни изяви, както и печатни материали. Важен пропуск е и кв. “Изток“, там не се направи нищо, там от секции с по 900 души гласуваха 130 – нямаше кой да го вземе този вот”, доуточни Димитров. По негови думи по отношение на общинските съветници Коалиция БСП има ръст с 2-ма човека, което е недостатъчно.

“В следващия местен парламент ние ще имаме 9 човека. Коалицията на Петър Паунов ще има 19 съветници и на него няма да му е нужно да привлича никой друг, за да си взимат решения. За нас остава да се съюзим с останалите съветници от другите партии и коалиции, които влизат в ОбС, но трудно ще попречим. Няма да се откажем обаче и за това за всичко, случващо се на сесиите, ще правим пресконференции и изявления пред медиите и така да уведомяваме гражданите на община Кюстендил. Смятам, че от 4122-те недействителни бюлетини за общински съветници половината щяха да са наши и нещата се променяха много. Може би и ние не свършихме добре работата си, но фактът си е факт”, каза Росен Димитров.

Вторият в листата на червените в Кюстендил, Атанас Гергинов, направи съпоставка в цифри за изборите през 2015 г. и сега и заяви, че за него това е много страшно, плашещо събитие, а именно ниската избирателна активност.

“През 2015 г. – 52,72% за местни избори – за кмет и общински съветници. През 2019 г. – 34,82%, нещо плашещо. През изминалите 4 години от трибуната на Общинския съвет се опитвахме и сега в тази предизборна кампания да стигнем до кюстендилци и да ги убедим да гласуват, а не да бъдат отблъсквани от политиците. Отговор ни дават тези 4122 недействителни или неподкрепящи бюлетини. Това за мен е наказателен вот към всички политически формации в град Кюстендил. Те не видяха перспектива в политическата система. Това е едно от нещата, които се опитваме да променим. В този ред искам да поздравя Партия на зелените, които с гражданска квота успяха да вкарат 5-има съветници. Това показва и че старите партии губим влияние, скорост и не стигаме до хората. Затова обещавам, че и през този мандат ние отново да бъдем една конструктивна опозиция, да бъдем барометър и да върнем доверието на хората в политическата система. Няма да сме във властта, защото когато всички са във властта, хората са на улицата”, каза Гергинов.

„Предизборните страсти поутихват и ние се захващаме за работа. За работа в интерес на всеки гражданин от община Кюстендил, за да може след 4 години да се изправим пред тях, тези, които ни пратиха в Общинския съвет, и с гордо вдигната глава да се отчетем и да получим признателност, а да не се крием. Ние ще съчетаваме опита на по-старите и дръзновението на младите“, заяви Невена Панчева.

„Аз се радвам, че не само от листата на БСП влязохме млади, активни хора, 1/3 от общинските съветници сме млади хора, които предпочетохме да останем в Кюстендил и да се борим за бъдещето ни, а не се спасихме в София или чужбина. Надявам се да работим всички заедно за благото на Кюстендил“, каза Лилия Евтимова-Алексиева.

Искам да благодаря на ръководството и на всички колеги в БСП, които ми се довериха и видяха в мен човека, който няма да ги подведе. Ще сформираме един работоспособен екип, който ще бъде добра опозиция, като за всяко едно решение и неправомерно действие ще информираме освен медиите, така и обществото”, каза Йордан Тодоров. Христо Цуцумански допълни, че ще вървят бавно, ще настояват за прозрачност при работата на местния парламент и връщането на морала в политиката.

Деветте имена от Коалиция „БСП за България“ в местния парламент в Кюстендил са и първите 9 в листата – Росен Димитров, Атанас Гергинов, д-р Лилия Чингарска, Йордан Тодоров, Невена Панчева, Лилия Евтимова-Алексиева, Бойко Клечков, Елена Йовева, Христо Цуцумански.