Лекари: Детето от Кардам е починало от насищане с тежки метали или остра инфекция

Проф. Байкова: Не може комбинация от колбас и вафли да има фатален изход

 

 

Тежко остава състоянието на 11-годишното момиченце от село Кардам, настанено във варненската болница “Света Марина”. Седемгодишната му сестричка се подобрява, съобщи БНТ.

В случая с починалото 9-годишно момченце от многодетното семейство разследването заради липсата на законов текст е за склоняване към самоубийство.

Основната версия, по която работи прокуратурата, е отравяне. Майката на децата заяви, че ако бъде доказано, че тя е отровила децата, ще си понесе отговорността.

Токсикологичният анализ не потвърди хранително отравяне. Назначена е съдебно-химическа експертиза. Пробата е изпратена във ВМА в София и се чакат резултати.

Според предположенията на лекарите – подобен летален изход е възможен само в две ситуации – при насищане на организма с тежки метали или при остра инфекция.

“Аз мисля, че това е някакво натравяне – може да бъде препарат за растителна защита, пестициди или наистина някакви субстанции от страна на бързо действащи токсикологични агенти. Не може от каквато и да е комбинация от колбас или вафли да има фатален изход, коментира пък специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.